niedziela, 23 marca 2014

Bitki schabowe z makaronem z nutką grzybów

Mała odskocznia od tradycyjnego schaboszczaka. Bitki w pysznym sosie z nutka grzybów. Podaję z makaronem i marynowanymi prawdziwkami.

Bitki schabowe 



4 plastry schabu wieprzowego

makaron świderek z pełnego przemiału Czaniecki

pieprz syczuański

sól ziołowa Kamis 

masło klarowane Mlekowita

2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią Kamis

2 listki laurowe

3 kulki ziela ang.

po troszku majeranku, estragonu, tymianku, imbiru, pieprzu Cayenne( lub lubiona przyprawa do mięs)

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 

2 łyżeczki suszonych, zmielonych na mączkę grzybów 

łyżka sosu sojowego grzybowego 





Plastry schabu rozbijam , posypuję solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim z każdej strony. 

W szerokim rondlu rozgrzewam masło klarowane, obsmażam mięso z każdej strony , dodaję resztę przypraw i zalewam gorącą wodą. Duszę do miękkości mięsa.

 Pod koniec zagęszczam skrobią kukurydzianą.  

Najlepiej smakuje z ugotowanym al'dente makaronem, u mnie świderek z pełnego przemiału Czaniecki, jako dodatek marynowane prawdziwki.





8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)