niedziela, 2 marca 2014

Barszcz czerwony z suszonych buraczków

Pyszny i aromatyczny barszcz z suszonych buraczków, podany z jajkiem na twardo i ziemniakami, to syte i pożywne danie. Polecam :)




2 i pół l bulionu drobiowego ( u mnie rosół z indyka )

3 łyżki suszonych buraczków

Listek laurowy

2 kulki ziela ang.

3 ząbki czosnku

Pieprz czarny w ziarenkach (8- 10 kulek)

2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

Łyżeczka cukru

Pół łyżeczki kminku

Pół łyżeczki pieprzu z kolendrą

3 łyżki gęstej śmietany do zabielenia

100 ml soku z buraków lub koncentratu

Jajka na twardo ilość wg potrzeb

Sól morska i pierz mielony do smaku




Do gotującego się bulionu wsypuję suszone buraczki, dodaję listek laurowy, plasterki czosnku, kminek, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuję do miękkości buraczków. Pod koniec dodaję ocet, przyprawiam cukrem, pieprzami i solą.

Śmietanę hartuję gorącym barszczem i zabielam go, wlewam sok z buraków, nie zagotowuję już zupy.

Podaję razem z buraczkami i jajkiem na twardo, można dodać ziemniaki jak ktoś lubi.




3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...