poniedziałek, 9 września 2013

Konkurs z firmą SYS

Zapraszam na konkurs w którym sponsorem jest firma SYS .



Miałam przyjemność testowania tych smacznych i zdrowych dań. Opisywałam  je na blogu *tutaj link


SYS daje Wam możliwość  posmakowania tych dań, do wygrania są 3 zestawy po 5  produktów, co najważniejsze będziecie mogli sami sobie taki zestaw wybrać !!



Co trzeba zrobić aby wziąć udział w konkursie?

 To proste, wystarczy pod tym postem na blogu , podać  przepis na szybkie i smaczne danie, i oczywiście zdrowe, tak jak produkty Babci Zosi.  

Zgłoszenia proszę podpisać lub podać maila, abym mogła się skontaktować  z ewentualnym  zwycięzcą.

 Nie ma ograniczeń co do  ilości przepisów, mam tylko prośbę aby nie dodawać jednego za drugim , chodzi o to aby zgłoszenia się przeplatały. 

Zdjęcia można wstawiać na tablicy FB lub przesłać mailem na adres takietampichcenie@gmail.com , utworzę specjalny  album na swoim profilu . Jeśli nie masz zdjęcia wstaw sam przepis, zdjęcie nie jest konieczne.

Jeśli posiadasz konto na FB miło nam będzie jeśli polubisz profil sponsora   https://www.facebook.com/firmasys?fref=ts  oraz mój  https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie 

 Będę zwracać uwagę na zdrowe posiłki przygotowane max w 40 minut.

Konkurs  zaczynamy od 10.09.2013 kończymy 1.10.2013 do północy

Nagrody wysyła sponsor w ciągu 2 dni roboczych od podania danych do wysyłki.
Wysyłka kurierem , tylko na terenie Polski .

** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie  danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisu i ew. zdjęcia na FB i moim  blogu.

Zapraszam do wspólnej zabawy:) 

78 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się że się podoba, i zapraszam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgłoszenia proszę zostawiać na blogu, pod tym postem, konkurs rozpoczyna się jutro;)

      Usuń
  3. zdjęcia na mailu.
    "bananowe placuszki"
    SKŁADNIKI (dla jednej osoby!)
    pół szklanki mąki
    200 ml jogurtu
    łyżka kefiru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki oleju
    łyżeczka miodu
    2 banany
    PRZEPIS:
    do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. dolewamy jogurt, olej, kefir, cynamon i miód. mieszamy. zgniatamy półtora banana i łączymy z masą.smażymy placuszki na odrobinie oleju. GOTOWE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za udział w konkursie, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. ~placki ziemniaczane z fetą
    SKŁADNIKI!
    około 10 średnich ziemniaków
    duża cebula
    pół kostki fety
    dwa jajka
    mąka (2 duże łyżki)
    pieprz
    vegeta
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki jogurtu
    olej
    PRZEPIS:
    obieramy i myjemy ziemniaki.
    Trzemy je na tarce. 2 lub 3 z nich na dużym oczku, resztę na małym.
    Kroimy cebulę i wrzucamy do ziemniaków. Dodajemy kopiastą łyżkę mąki i jedno jajko. Mieszamy. Znowu dodajemy jajko i dużą łyżkę mąki i znowu mieszamy. Dodajemy vegetę i pieprz. Mieszamy. Kroimy fetę w niewielkie kawałki i wrzucamy do ziemniaków. Smażymy placki i robimy sos czosnkowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryż z jeżynami:
    100 g ryżu długoziarnistego
    2 jabłka winne
    20 dag jeżyn
    szczypta cynamonu
    4 białka
    1 łyżka brązowego cukru
    100ml słodkiej śmietanki 30%
    10 dag cukru pudru
    1 łyżka masła

    Przygotowanie:
    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko,odsączamy wysypujemy do miski.

    Jabłka obieramy,wydrążamy nasiona ścieramy na tarce jarzynowej ,dodajemy do ryżu,doprawiamy szczyptą cynamonu,dodajemy 15 dag jeżyn -resztę zostawiamy do dekoracji,wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko razem.

    Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła wykładamy owocowy ryż ,wyrównujemy łyżką .Posypujemy po wierzchu cukrem brązowym.

    Białka ubijamy na sztywno,a kiedy piana zbieleje wsypujemy puder i dalej ubijamy. Tak przygotowaną pianą przykrywamy ryż w naczyniu i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do czasu aż piana się zrumieni.
    Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy jeżynami.Idealnie smakuje ten deser zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kotleciki sojowe w jarzynce z ryżem:
    2 opakowania kotletów sojowych a'la schabowy
    1 czerwona papryka
    2 młode marchewki
    1 pietruszka
    1 peczek natki pietruszki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    2 litry bulionu warzywnego
    2 łyzki oliwy z oliwek
    2 pomidory malinowe
    4-5 torebek ryżu
    sól do smaku
    1/2 łyzeczki papryki słodkiej
    2 łyzeczki maki pszennej
    pieprz czarny swieżo mielony do smaku

    Przygotowanie:
    Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia wrzucić kotleciki schabowe sojowe i gotować około 3 minuty.Wyjąć łyżką cedzakową osączyć ,jajka roztrzepać ze szcyptą soli i pieprzu panierować kotlety w jajku a następnie w bułce tartej.Odłozyć na talerz.Po czym na niewielkiej ilosci oleju obsmazyć krótko z obu stron.

    Wszystkie warzywa myjemy ,skrobiemy cebulę obieramy następnie kroimy w drobną kostkę .na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy warzywa łącznie z wycisniętym czosnkiem oraz pokrojoną cebulą i przesmażamy 3-4 minuty ,po czym włożyc wszystko do bulionu ,dodać obsmażone kotlety sojowe i gotować 15-20 min aż warzywa będa miękkie ale nie rozgotowane,dodajac pod koniec sparzone i obrane ze skórek pomidory,z mąki i małej ilosci wody zrobić zawiesinę i zagęścić sos.

    W między czasie ugotować w osolonej wodzie ryż na sypko jak pisze na opakowaniu.Podawać od razu po przyrzadzeniu gorace.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma ograniczeń co do ilości przepisów, mam tylko prośbę aby nie dodawać jednego za drugim , chodzi o to aby zgłoszenia się przeplatały. Proszę o zastosowanie się do mojej prośby:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczny ryżowy makaron z warzywami

    Składniki:

    opakowanie makaronu ryżowego
    2-3 marchewki
    2 nieduże pietruszki
    1 mały seler
    1 mały por
    1/2 cebuli czerwonej
    2-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    oliwa z oliwek

    Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia.
    Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką do warzyw na cienkie wiórki. Można pobawić się nożem, ale to dłużej trwa i musi by zrobione naprawdę cieniutko. Pora kroimy również w cienkie plasterki. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy nasze pokrojone warzywa i czekamy, aż się nam zagotują. Od razu wyłączmy gaz i odcedzamy. Przekładamy do miski. Warzywa dojdą nam pod wpływem ich własnej temperatury. Jak wystygną dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną drobno czerwoną cebulę i nie żałujemy oliwy z oliwek. Można użyć również oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łaczymy z naszym ugotowanym makaronem i podajemy.
    Dodatkowo można posypać świeżo posiekaną bazylią.
    Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki marchewkowo-owsiane

    Składniki (na ok. 10 sztuk):

    1 szklanka płatków owsianych
    3-4 średnie marchewki
    sól
    bułka tarta w razie potrzeby
    olej do smażenia

    Przygotowanie:
    Płatki owsiane gotujemy do miękkości w małej ilości wody, następnie przelewamy zimną wodą. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki odcedzamy i rozgniatamy lub miksujemy blenderem, dodajemy do płatków. Całość mieszamy i solimy do smaku. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis na Zupę z czerwoną soczewicą (zdjęcie dodałam na Twojej tablicy na Fb jako Szalonapatelnia):


    1/2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki posiekanej cebuli
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    1 łyżka curry
    2 szklanki wywaru z warzyw
    1 i 1/4 szklanki wody
    2 duże pokrojone pomidory (obrane wcześniej ze skórki) lub domowy przecier pomidorowy
    1 szklanki suszonej czerwonej soczewicy
    1/2 szklanki drobno poszatkowanej marchwi
    1/4 szklanki czerwonego wina
    2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz


    Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać go i zeszklić na nim cebulę i czosnek (aż zmiękną). Dodać curry, wymieszać, smażyć jeszcze minutę. Dodać wywar z warzyw, wodę, pomidory, soczewicę, marchew oraz wino. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 30 min (do momentu, aż soczewica zmięknie). Dodać natkę pietruszki, gotować jeszcze 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem na zakwasie.

    Pozdrawiam,
    szalonapatelnia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. To i ja się odhaczam....przepis chyba wcześniej nie wyślę jak w weekend. Pozdrawiam Wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fasolka szparagowa z papryką i pomidorami

    SKŁADNIKI:

    1 mała cebula
    ząbek czosnku
    łyżka oleju
    1 czerwona papryka
    50 dag żółtej fasolki szparagowej
    sól
    1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
    1 łyżka papryki suszonej w płatkach
    łyżeczka ziół dalmatyńskich (w skład wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
    czosnek granulowany
    majeranek
    świeżo mielony pieprz
    suszona ostra papryka
    35 dag gruntowych mięsistych pomidorów
    czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
    cukier
    łyżeczka mąki pszennej

    WYKONANIE:

    Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Odcięłam końcówki fasolki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam na sicie pod bieżącą wodą.
    Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę i fasolkę szparagową. Chwilkę razem smażyłam, po czym zalałam gorącą wodą (2,5-3 szklanki), tak żeby warzywa były przykryte.
    Dodałam suszone pomidory i paprykę, zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę i sól do smaku. Dusiłam na wolnym ogniu.
    Pomidory opłukałam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Dołożyłam do rondla, kiedy fasolka zaczęła mięknąć.
    Pod koniec gotowania zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru i jeszcze odrobinką soli. Całość zagotowałam.

    Zdjęcia wstawiłam na fb, mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bananowe placuszki
    SKŁADNIKI:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka kurze
    3 banany
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli,
    olej do smażenia 3 łyżki
    cukier puder do posypania
    Przygotowanie:
    Jajka oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodać sól,banany obrać ze skórek rozdrobnić widelcem,ale tak by większe kawałki zostały dodać do piany z białek. W drugiej miseczce roztrzepać żółtka dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem,wymieszać na jednolite ciasto dodać pianę z bananami i wymieszać łyżką chodzi o to by nie rozbijać bananów na ciapę ,tylko żeby były widoczne grudki. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść łyżką placuszki lekko ich formując,i smażyć na rumiany kolor na małym ogniu. Najlepiej podawać je posypane cukrem pudrem ,można cukier wymieszać ze szczypta cynamonu będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, pyszne takie placuszki, dziękuję:)

      Usuń
  15. Muszle z owocami.

    200 g makaronu duże muszle
    1 szklanka malin
    1 szklanka borówek
    1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń
    0,5 szklanki pszenicy prażonej z miodem
    3 kostki gorzkiej czekolady
    łyżka masła

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta.
    Wyciągamy łyżką cedzakową i odwracamy do góry aby wypłynęła woda ze środka. Każdą z muszli napełniamy innymi owocami na przemian z pszenicą. Tzn...łyżka zboża , łyżka owoców i tak do pełna. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, delikatnie za pomocą łyżeczki polewamy każdą muszlę. To danie może być..deserem jak i samodzielnym daniem. Makaron jest duży, gruby i sycący, a nadzienie jego świetnym uzupełnieniem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kalafiorowy krem
    40 dag świeżego kalafiora
    2 młode marchewki
    3 liście laurowe
    20 dag młodych ziemniaków
    3 łyżki masła
    750 ml mleka
    100 g serka topionego maasadamer
    2-3 łyżki szczypioru grubego
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    Przygotowanie:
    Kalafior obieramy z liści myjemy dzielimy na mniejsze różyczki.Ziemniaki oskrzybać z cienkiej skórki umyć pokroić w gruba kostkę .Marchew oskrzybać lub dobrze umyć tylko pokroić w słupki na cztery części.

    Przygotowane warzywa włożyć do garnka i zalać dwiema szklankami mleka rozcieńczonego dwiema szklankami wody. Dodać listek laurowy lekko posolić do smaku i gotować jarzyny do miękkości.
    Łyżką cedzakową wyjać częsć różyczek kalafiora do dekoracji marchewkę również listek laurowy wyjąć i wyrzucić.

    Zupę zmiksować blenderem na krem wrzucić serek topiony wlać resztę mleka i ponowanie zagotować.
    Doprawić do smaku solą pieprzem dodać masło i mieszać cały czas aż sie rozpuści. Rozlać gorącą zupę do talerzy udekorować różyczkami kalafiora posypać siekanym szczypiorem i pokrojoną marchewką .
    Życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  17. I ja chętnie dołączę.:)
    Zapiekana cukinia
    1 duża lub 2 małe cukinie
    torebka ryżu lub kaszy jęczmiennej
    1 papryka
    1 pomidor
    kulka sera mozarella
    cebula
    łyżka oliwy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawy- sól, pieprz, czosnek, bazylia

    Cukinie przekroić na pół na długość i wydrążyć pestki. Następnie wydrążyć jeszcze trochę cukini, żeby pozostały łódeczki o ściankach grubości ok 1-2 cm. Wycięty miąższ cukini, cebulę, ser, pomidor i paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie, kiedy warzywa zmiękną dodać koncentrat i przyprawić, wymieszać z ryżem. Napełnić cukinie. Piec w piekarniku około 40 minut w 180stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić czy ścianki cukini są miękkie.
    Smacznego!


    Mój meil shan_lee@wp.pl Pozdrawiam i zapraszam do siebie.:) Zdjęcia nie mam, bo nie pomyślałam o nim, ale może będę na dniach robić to doślę.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a zdjęcie nie jest konieczne;)

      Usuń
  18. Kluseczki z zupą śliwkową.

    kluseczki: 2 jajka
    2 łyżki wody
    szklanka mąki
    zupa: 1,5 szklanki pokrojonych śliwek
    szczypta soli
    łyżka cukru waniliowego
    0,5 litra wody
    łyżeczka soku z cytryny
    przyprawa Kamis do dań słodkich
    łyżka soli i 2 litry wody do ugotowania kluseczek
    Ze składników zagniatamy ciasto. Lekko rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, następnie kroimy na paski z których zrobimy kwadraciki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. Po czym odcedzamy i nie hartujemy. Umyte i wypestkowane śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, ale nie za długo aby śliwki nam się nie rozgotowały. Doprawiamy cukrem i szczyptą soli. Podajemy z kluseczkami…a całość posypujemy przyprawą Kamis. Kluseczki smakują prawie jak domowy makaron, tyle że z deka grubszy.

    OdpowiedzUsuń
  19. Cukinia smażona w jajku i bułce tartej.

    Składniki:
    - cukinia
    - jajko
    - sól, pieprz, mielona czerwona papryka - słodka, zioła suszone (bazylia, oregano, tymianek)
    - bułka tarta
    - olej rzepakowy do smażenia

    Przygotowanie:
    Jajko z przyprawami mieszamy. Maczamy w tym pokrojoną w paski cukinię i obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju. Około 5 min - dusimy dodatkowo pod przykrywką.

    Zdjęcia na moim ekoblogu TUTAJ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię taką cukinię:) Dziękuję za zgłoszenie, jeśli chcesz abym umieściła zdjęcie na FB proszę o przesłanie na maila, lub umieszczenie go na moim profilu https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie?ref=hl

      Usuń
  20. Czupurki z sosem pomidorowo-warzywnym.

    10 dkg spaghetti
    4 cienkie parówki
    sól i woda do gotowania

    sos: 5 pomidorów
    szklanka cukinii pokrojonej w kostkę
    pół marchewki
    pół pietruszki
    1/4 selera
    cebula
    jabłko
    2 ząbki czosnku
    papryka
    łyżka słodkiej papryki
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oliwy lub oleju
    0,5 szklanki wody
    łyżeczka cukru
    gałązka świeżej bazylii

    Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na grube cząstki i przesmażamy na tłuszczu. Jak się zeszklą dodajemy resztę składników oprócz przypraw. Wystarczy jak wszystkie składniki pokroimy na ćwiartki. Z jabłek wycinamy gniazda i dajemy ze skórką. Zalewamy wodą i dusimy aż zmiękną. Miękkie miksujemy na jednolitą masę razem ze słodką papryką. Doprawiamy do smaku.
    Makaron łamiemy na trzy części.
    Parówki obieramy z osłonek i odcinamy końcówki. Resztę tniemy na 2 cm krążki. Każdy krążek przebijamy siedmioma makaronikami. Gotujemy w osolonym wrzątku aż makaron będzie al dente. Wyjmujemy łyżką cedzakową, pozwalamy lekko ostygnąć. Podajemy z sosem i odrobiną bazylii.

    OdpowiedzUsuń
  21. Gryczane „risotto” pod kokosowym, ciut orientalnym sosem pomidorowym z niewielkim indyczym akcentem
    Danie bardzo proste w przygotowaniu, idealne na porę, gdy nie dysponujemy niczym szczególnym w lodówce. Można je nazwać studenckim, ale potraktować również jako obiad bogaty w różne smaki i w… zdrowie
    Składniki:
    -1 opakowanie kaszy gryczanej
    -2 dość duże, mięsiste pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów z puszki
    -1 łyżka ketchupu - opcjonalnie
    -300g zmielonej piersi z indyka
    -2 ząbki czosnku
    -Łyżka masła lub oliwy
    -Ok. ½ szklanki wiórek kokosowych
    -2 pełne łyżki mleka lub śmietanki kremówki 36%
    -Sok z połowy limonki + 1 niepełna łyżka startej skórki z limonki
    -Pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, szczypta pieprzu Cayenne, łyżeczka cukru, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (u mnie cytrynowa), sól, świeżo mielony pieprz
    Sposób przygotowania : Kaszę gryczaną przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Zmielone mięso po dokładnym umyciu i ocieknięciu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i imbirem. Następnie główki czosnku rozgniatamy i siekamy na drobno lub przeciskamy przez praskę. Na dość głębokiej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła lub oliwy i na najmniejszym ogniu zarumieniamy posiekany czosnek co jakiś czas mieszając. Gdy czosnek się ozłoci dodajemy przyprawione mięso i całość podsmażamy ok. 5min nie zapominając o mieszaniu. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz opcjonalnie - ketchup i dusimy, co jakiś czas mieszając. Podczas duszenia, na oddzielnej patelni (ja preferuję patelnię cienką, taką do naleśników) wysypujemy wiórki kokosowe i prażymy na średnim ogniu do osiągnięcia jasnobrązowego koloru - uważając by nie przypalić(ciemnobrązowe wiórki będą gorzkie). Po zdjęciu z ognia wysypujemy je do sosu, dodajemy również sok z limonki jak i startą skórkę, pieprz Cayenne , cukier, cynamon oraz doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 5min. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka – które w połączeniu z wiórkami lekko przypominają smak mleka kokosowego (którego mi dzisiaj w kuchni było brak ) oraz posiekane świeże zioła i ostatni raz dokładnie mieszamy całość. Po zdjęciu z ognia łączymy sos z ugotowaną kaszą gryczaną wedle własnej inwencji. Do całości idealnie komponuje się ser feta, starta mozarella lub parmezan. U mnie, jak widać na zdjęciu całość udekorowana została resztką prażonych wiórek kokosowych i startej skórki z limonki ,świeżymi ziołami oraz fetą. Przed samym podaniem potrawę można skropić sokiem z cytryny lub limonki – doda to fajnego, kwaskowatego akcentu. Indyk, kasza gryczana, takie, a nie inne zioła i przyprawy są tylko i wyłącznie moją wizją, każdy może się tutaj pokierować według własnych upodobań. Życzę smacznego!

    Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w konkursie,
    pozdrawiam ciepło! 
    Julia Trębska - julciaczynka1@wp.pl



    OdpowiedzUsuń
  22. Kotleciki sojowe w chrzanowym sosie
    1 opakowanie kotletów sojowych a'la schabowy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    3 zabki czosnku
    2 liście laurowe
    1 kostka rosołowa
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1,5 łyżki tartego świeżego chrzanu
    2 łyżki masła
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    sól morska do smaku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka świeżego koperku

    Marchewkę pietruszkę i chrzan obrać ,umyć pod bieżącą wodą ,pokroić w kostkę a chrzan zetrzeć na tarce.Cebulę obrać i drobno posiekać . W garnku gotujemy litr wody wrzucamy kostkę rosołową,pokrojoną marchewkę cebulę i pietruszkę wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut,po tym czasie wrzucić kotlety sojowe i gotować około 5 minut,po czym wyjąć je z bulionu łyżką cedzakową .
    W małym rondelku rozpuścic masło wsypac mąke i chwilę poddusić nastepnie wlać mleko cały czas mieszając przelać do sosu i mieszać cały czas gotując aż zacznie gęstnieć. Gdy składniki sosu się połączą dodać starty na tarce chrzan przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić do smaku sola i pieprzem,wrzucić kotlety sojowe i całośc dusić razem 2 minuty.Zestawić z ognia posypać posiekaną natką i koperkiem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Krem cebulowy z serowym posmakiem

    Składniki
    4 duże cebule
    1 litr wywaru warzywnego (rosołku)
    duża kostka serka topionego o smaku serowym ( lub 3 małe trójkąty)
    pieprz
    sól
    masło
    mąka
    świeża pietruszka

    Do zimnego wywaru wrzucamy serek topiony i miksujemy blenderem. Cebule kroimy w cienkie pół plastry , podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut) ; pod koniec lekko oprószamy mąką , dalej podsmażając. Wlewamy zmiskowany wywar , doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jego można dodać więcej , wtedy zupa będzie nieco ostrzejsza) , na końcu wrzucamy posiekana pietruszkę, gotujemy z 10 minut. Polecam na jesienną pluchę ;) Smacznego :)

    domi890@onet.pl
    zdjęcie poleciało na maila ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kluchy z orientem.

    200 g grubego makaronu np wstążki
    200 g paluszków surami
    2 łyżki sezamu
    4 łyżki kiełków rzodkiewki
    1 łyżka oleju sezamowego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    ząbek czosnku
    łyżka sosu sojowego

    Makaron gotujemy al dente jak zaleca producent. Ugotowany i osączony skrapiamy łyżką oleju sezamowego i przetrząsamy.
    Na suche patelni prażymy sezam aż się zarumieni, gdy uzyska kolor posypujemy nim makaron.
    Na tą samą patelnię dajemy oliwę, sos sojowy i rozgnieciony ząbek czosnku, podgrzewamy. Gdy będzie gorące wrzucamy paluszki surami pokrojone na mniejsze kawałki i wszystko razem chwilę smażymy. Gdy paluszki będą ciepłe wrzucamy całą zawartość patelni do makaronu i sezamy. Dokładnie mieszamy, wierzch posypujemy kiełkami i ponownie mieszamy. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  25. Borowiacka polewka owocowo-grzybowa

    1 garść owoców suszonych /jabłka, gruszki ,śliwki /
    1 garść grzybów suszonych /borowiki, podgrzybki/
    1 śmietana
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Sól, cukier

    Wykonanie:
    Owoce i grzyby namoczyć oddzielnie na 2 godziny .
    Wstawić garnek z wodą, dodać namoczone grzyby i owoce ,trochę osolić i ugotować do miękkości .
    Śmietanę, mąkę i jajko roztrzepać i wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając aby się nie zwarzyła. Doprawić solą i cukrem.
    Pyszna zupa wigilijna .Kiedyś jadano ją z gotowanymi ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  26. Polecam tę zupę ,jest to potrawa tradycyjna wpisana na Liste Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne smaczna, dziękuję za zgłoszenie. Nie zostawiłaś/eś żadnych danych kontaktowych:(

      Usuń
  27. To jeszcze moje zgłoszenie , jeszcze moje :)

    A ja mam dla Ciebie przepis na przepyszne i przede wszystkim zdrowe Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną.

    Niebo w gębie!

    Przepis na 8 gołąbków:
    - kapusta czerwona średniej wielkości
    - 1,5 szklanki kaszy jaglanej
    - 20 dag wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę
    - cebula pokrojona w kostkę
    - 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    - jajko
    - bulion drobiowy
    - 3 łyżki oleju
    - sól
    - pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą.
    Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
    Wyjmujemy, osączamy na sicie i studzimy.
    Następnie delikatnie zdejmujemy 8 liści, uważając, aby ich nie uszkodzić.

    Kaszę gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku.
    Na odrobinie oleju przesmażamy boczek z cebulą, dodajemy wraz z jajkiem i natką pietruszki do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Liście kapusty faszerujemy kaszą, zawijamy, tworząc zgrabne pakunki.
    Spinamy wykałaczką.
    Wkładamy do dużego płaskiego garnka, zalewamy bulionem, tak aby gołąbki były lekko zanurzone w płynie.
    Dusimy pod przykryciem 20 minut.
    Gotowe!



    Pozdrawiam
    Ostra na Słodko
    Sylwia
    ostranaslodko@wp.pl



    Aha!
    Zdjęcie oczywiście wysyłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Spaghetti śmietanowe z pieczarkami

    400g pieczarek
    1 jajko
    1 kostka rosołowa
    1 mała śmietanka 30% lub 36%
    pęczek szczypioru
    pół opakowania makarony spaghetti

    Makaron ugotować al dente
    Kostkę rosołową rozpuścić w filiżance gorącej wody.
    Pokrojone pieczarki wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobina oleju, smażyć do miękkości, dorzucić pokrojony szczypior, smażyć jeszcze chwile. Następnie dorzucić makaron, wlać rozpuszczoną kostkę rosołową oraz śmietankę, wszystko wymieszać, następnie powinno się zredukować o połowę, co jakiś czas mieszając. Na koniec wbijamy surowe jajko i energicznie mieszamy do ścięcia. Gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam!!

    Ja polecam krem marchewkowy z kurczakiem
    Potrzebujemy:
    2 marchewki
    1 ziemniak
    1/2 kostki rosołowej
    50 g filetu z kurczaka
    imbir
    grzanki razowe
    kawałek pora
    gałązka zielonej pietruszki
    Porcja jest na jedną osobę. Marchewki i ziemniaka obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka dodajemy 1/2 kostki rosołowej i zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie miksujemy. Filet z kurczaka kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do zmiksowanych warzyw. Wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie przekładamy do miseczki, doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Dekorujemy pietruszka. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami.

    magdao2@poczta.onet.pl
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  30. Chciałam jeszcze polecić zapiekane babeczki mięsne
    Składniki:

    300 g mięsa mielonego z łopatki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 puszki groszku
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki fasolki czerwonej
    1 jajko
    sól
    pieprz
    kawałek sera żółtego ok 150 g
    2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek
    tłuszcz do wysmarowania foremek
    zielona cebulka
    Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem.

    Pozdrawiam
    magdao2@poczta.onet.pl
    Zdjęcia już lecą na maila.

    OdpowiedzUsuń
  31. Moja propozycja, którą zresztą dziś umieściłam na swoim blogu, jest bardzo prosta, smaczna, szybka, zdrowa i kolorowa! :-) Polecam kolorowe krążki z piersi kurczaka.

    Potrzebujemy do nich:

    - 0,5 kg piersi z kurczaka
    - 1 jajko
    - papryka słodka
    - papryka ostra
    - kurkuma
    - sól
    - pieprz
    - suszone morele, śliwki, żurawina
    - folia spożywcza

    Mielimy mięso z kurczaka, dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy mięso na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, do drugiej 2 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej, trzecią zostawiamy bez zmian.
    Rozwijamy folię spożywczą i wykładamy na nią mięso na szerokość ok.8 cm. Na środku układamy wybrany suszony owoc (przez całą szerokość, jak nadzienie w roladzie). Zawijamy folię i zakręcamy z obu stron. Tak samo robimy z pozostałymi masami mięsnymi. W międzyczasie nalewamy do garnka wodę i gotujemy ją. Kiedy się zagotuje wkładamy nasze roladki z kurczaka (w folii) i gotujemy ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygną zdejmujemy folię i kroimy na krążki o szerokości ok.1-2 cm. Można je podać na warzywach - całe danie stanowi wtedy lekką przekąskę.

    Zdjęcie zaraz podrzucę na fb :-)

    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam, polecam wszystkim szybkie i zdowe danie-danie na obiad:ryż z sosem soczwicowo-pomidorowym:

    asakładniki: 40 dag soczewicy,
    1 cebula,
    1 papryka,
    4 pieczarki,
    koncentrat pomidorowy lub pomidory
    przyprawy
    ryż
    asaposób przygotowania:
    40 dag soczewicy ugotowac w osolonej wodzie, a nastepnie polaczyc z przyrumieniona cebula, papryką i pieczarkami,
    Składniki nalezy wymieszac dokladnie, a potem polaczyc z koncentratem pomidorowym, a jeszcze lepiej ze swiezymi, sparzonymi, rozdrobnionymi pomidorami. Wszystko poddusic na
    niewielkim ogniu.
    Powstaje ze skladnikow 'sos', ktory następnie nalezy przyprawic pieprzem, sola, bazylia, oregano, przyprawa curry- zaleznie od upodoban.

    Sos podawac ryzem, -danie smaczne, zdrowe i pozywne-smacznego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. SZYBKIE I ZDROWDANIE:
    pRZESYŁAM JESZCZE JEDEN PRZEPIS NA MOJE ULUBIONE DANIE :

    Kasza gryczana to doskonałe źródło cennego błonnika , jest pyszna. z SEREM TWORZY PROSTE A ZARAZEM ZDROWE I APETYCZNE DANIE idealne na zdrowy obiad dla całej rodziny.

    Potrzebne skąłdniki:

    20 dag kaszy gryczanej,
    30 dag parówek,
    20dag żółtego sera,
    200 ml śmietany,
    2 szklanki wody,
    ketchup,
    bułkę tartA ORAZ tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego
    sól, pieprz

    Podaje sposób przyrżądzenia potrwy:

    Zetrzyj żółty ser.
    Następnie bierz parówki i pokrój je w plasterki i wymieszaj z serem
    Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je tłuszczem i dno posyp tartą bułką.
    W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian kaszę i parówki z serem.

    Na koniec na ostatiej górnej warstwie wygładz kaszę i polej ją śmietaną wymieszana z ketchupem.
    Całośc posyp startym żółtym serem!!!!


    Piecz kaszę około20-25MINUT w temperaturze OKOŁO 180stopni C.

    Smacznego!! Bożena Ziarno bozenn1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a !!mój email bozenn1@wp.pl , BOZENA

      Usuń
  34. ekspresowa mini szarlotka!
    SKŁADNIKI!
    100g mąki
    100g zimnego masła
    3 łyżki wody
    cynamon
    3 małe jabłka
    cynamon
    cukier
    szczypta soli
    jajko
    odrobina mleka

    PRZYGOTOWANIE
    przesiewamy mąkę ze szczyptą soli i cukru. kroimy masło (80g) w małe kawałki i ugniatamy z mąką.
    do masła z mąką dodajemy 3 łyżeczki wody i ugniatamy- nie za długo. kulkę ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
    przygotowujemy jabłuszka, trzemy je na duzym oczku i podsmażamy na maśle z cynamonem i cukrem. ciasto z loówki kroimy na 2 kawałki, na 3/4 i 1/4. większy kawałek rozwałkowujemy. do kokilki dajemy papier do pieczenia, i na niego ciasto- tak by wystawało troszkę za kokilkę. nakładamy jabłka. z drugiego kawałka ciast kroimy paski i układamy na wierzch. rozbijamy jajko i mieszamy z mlekiem. smarujemy ciasto jajkiem. wkładamy do piekarnika, na 190 stopni, na około 40 min.
    :)
    http://3.bp.blogspot.com/-jPv0IlBXeAo/UkFYNZcLTfI/AAAAAAAADwA/Ncwc62SeC1I/s1600/IMG_0273.JPG

    OdpowiedzUsuń
  35. Pasta kanapkowa Eli

    10 dkg sera feta
    1 słoik suszonych pomidorów w oleju
    10 dkg łuskanych orzechów włoskich
    2 cebule ze szczypiorem
    1 łyżka oleju z pomidorów
    sól
    pieprz

    Ser feta rozgnieść widelcem. Pomidory wyjąć z oleju i drobno pokroić. Orzechy włoskie drobno posiekać. Szczypior umyć osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki pasty włożyć do miski,dodać olej,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Smacznego!

    Elżbieta Błaszczyńska

    OdpowiedzUsuń
  36. POLECAM JESZCZE PRZEPYSZNE I ZDROWE GRILOWANE KOTLECIKOWE KĘSKI Z DORSZA I KASZY KUKURYDZIANEJ.
    iDEALNE DO OBIADU ORAZ JAKO PRZEKĄSKA!! , , , , ,

    POTRZEBNE SKŁADNIKI:

    3 łyżki kaszki kukurydzianej
    500 g ryby dorsza
    1 mała cebula, drobno pokrojona
    2 łyżki posiekanych ziół
    1/2 łyżeczki soli
    ODROBINA PIEPRZU
    bułka tarta


    Kaszkę ugotować w szklance wody. Rybę drobno posiekać . Do jeszcze ciepłej kaszki dodać rozdrobnioną rybę, pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę, zioła i przyprawy. Odstawić na pare 0 minut do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli masa będzie zbyt rzadka nalezy dodac do niej odrobine bułki tartej i formować płaskie kotleciki.
    Grillować na ruszcie nasmarowanym oliwą z każdej strony po 5-10 minut.
    SMACZNEGO!!

    BOZENA Z EMAIL: bozenn1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Elżbieta Błaszczyńska

    Wiosenna zupa Eli z pokrzyw

    60 dkg liści z młodych pokrzyw
    2 marchewki
    1/4 średniego selera
    5 ziemniaków
    przyprawa typu jarzynka do smaku
    czosnek granulowany do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    maggi do smaku
    8 dużych kromek chleba
    2 czubate łyżki masła
    kwaśna gęsta śmietana

    Pokrzywy umyć odsączyć i obrać tylko liście. Umyte liście pokrzywy pokroić. Jarzyny i ziemniaki obrać i umyć. Seler i ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Seler i marchewkę włożyć do dużego garnka,zalać 2-ma litrami wrzącej wody i gotować 10 minut.Do jarzyn dodać ziemniaki,jarzynkę i gotować jeszcze 15 minut. Dodać do zupy pokrojone liście pokrzywy i razem gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku czosnkiem,gałką muszkatołową i maggi. Z chleba usunąć skórki i miąższ pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić masło,dodać pokrojony chleb i usmażyć złociste grzanki. Zupę rozlać do talerzy,na środek wyłożyć grzanki i udekorować gęstą śmietaną i listkami pokrzywy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  38. Zupa selerowa z makaronem

    Składniki:

    2 skrzydełka z kurczaka
    1 litr wody
    marchewka
    korzeń pietruszki
    duży korzeń selera
    makaron krajanka
    natka pietruszki do posypania

    Przygotowanie:
    Skrzydełka myjemy, a następnie gotujemy. Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w półplasterki, a seler w kostkę. Wrzucamy do wywaru i gotujemy do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka, obieramy. Wrzucamy makaron i jeszcze chwilę gotujemy. Mięso ze skrzydełek kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Wlewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam! Oto moje zgłoszenie :)

    KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ I PIECZAREK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ :)

    Składniki:
    ok 16-17 sztuk mniejszych kotelecików

    1 woreczek (100 g) kaszy jęczmiennej
    400 g kapusty kiszonej
    500 g pieczarek
    1 cebula
    2 jajka
    4 łyżki mąki pełnoziarnistej (żytniej)
    sól
    pieprz
    oliwa / olej rzepakowy do smażenia

    Wykonanie:

    Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę, dopóki nie stanie się szklista. Dodajemy pieczarki, solimy i smażymy, aż nie odparuje z nich woda. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Do dużej miski wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy kapustę (odciskamy ją, aby nie była za mokra) i pieczarki z cebulą. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, posypujemy mąką i ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.

    Moja propozycja podania kotlecików to: ziemniaki ugotowane w mundurkach z koperkiem i mizerią :)

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  40. Elżbieta Błaszczyńska

    Prosta sałatka Eli z pęczaku

    50 dkg kaszy pęczak
    1 papryka czerwona
    1 biały por
    1 pęczek cebulki dymki-szczypior
    2 duże wędzone udka z kurczaka
    2 sosy sałatkowe ziołowe
    6 łyżek oleju
    6 łyżek wody
    sól
    pieprz

    Pęczak ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Mięso kurczaka oddzielić od skóry,kości i pokroić w kostkę.Z umytej papryki usunąć szypółkę,nasiona i pokroić w słupki.Pora umyć i pokroić w pół krążki.Umytą dymkę posiekać.Do słoika wlać olej i wodę,wsypać sosy sałtkowe,zakręcić,potrząsać aż wszystko się połączy i odstawić na 5 minut.Do miski włożyć pęczak,paprykę,por,kurczaka,dymkę,przyprawić do smaku solą,pieprzem,dodać sos i wymieszać.Podawać po 15 minutach.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  41. witam, zgłaszam mój przepisik
    Dorota Kwiecińska - naja.18@wp.pl
    Morszczuk na cukinii pod migdałami

    SKŁADNIKI:

    2 płaty morszczuka
    1 cukinia
    płatki migdałowe
    szczypiorek
    pieprz kolorowy - młynek
    zioła prowansalskie
    tymianek
    oregano

    PRZYGOTOWANIE:

    Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, oregano oraz pieprzem kolorowym, pozostawiamy na około 10-15 minut w lodówce. następnie cukinie myjemy i kroimy w plastry, układamy na foli aluminiowej, następnie przekładamy morszczuka i całość dość obficie posypujemy płatkami migdałowymi, folię dokładnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podajemy posypując szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  42. Aromatyczny , soczysty i apetyczny gulasz z zołądków Podany z kasza gryczaną nie równa sie z żądna inną potrawa, Smacza i zdrowa potrawa idealna na obiad.

    SKŁADNIKI:
    0,5kg żołądków
    3 cebule
    1 ciemny sos pieczeniowy w proszku
    1 mała czerwona papryka
    papryka ostra mielona
    vegeta
    kasza gryczana

    natka pietruszki
    łyżka smalcu

    Żołądki należy dokładnie umyć i ugotować do miękkości.
    Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.
    Cebulę drobno posiekać i smażyć na smalcu do uzyskania brązowego koloru. Do sosu pieczeniowego dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz przesmażoną cebulę, gotować chwilę na wolnym ogniu, dodać ugotowane żołądki. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, doprawić ostra papryką oraz odrobiną vegety.
    Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie przełożyć na talerze, polać obficie gulaszem, udekorowac świeża natka pietruszki.

    Bozena z.
    bozenn1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)