poniedziałek, 11 marca 2013

Piersi z kurczaka w sosie curry

Smaczne mięso z piersi kurczaka, w delikatnym sosie curry , podane z ziemniakami, doskonałe na obiad:)



   



1 duża pierś kurczaka


1-2 łyżki curry od Kamisa


1 łyżki papryki słodkiej


2 łyżki ziarenek smaku


2 cebule


3 ząbki czosnku


Sos sojowy wg smaku


Pieprz czarny mielony


Kubek śmietany 12 lub 18%( 150 ml)


Skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu


Olej z pestek winogron do podsmażenia mięsa








Wycinam filety z piersi kurczaka, i dzielę na kotleciki. 

Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam filety. 

Cebulę obieram i kroję w piórka, obrany czosnek kroję w plasterki, dodaję do mięsa, doprawiam sosem sojowym, posypuję curry, papryką i ziarenkami smaku. 

Duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem. Gotuje około 25 minut. 

Po tym czasie mięso wyciągam, a sos zagęszczam skrobią i śmietaną. (Skrobię,około 2 łyżki, rozprowadzam w małej ilości zimnej wody, łączę ze śmietaną, wlewam do sosu, mieszam i doprowadzam do wrzenia).

 Do gotowego sosu wkładam mięso.


Można podać z ziemniakami i buraczkami tartymi podanymi w osobnej miseczce.





23 komentarze:

  1. Świetny pomysł, a zarazem taki prosty :) W ogóle lubię smak curry.

    OdpowiedzUsuń
  2. curry to jedna z moich ulubionych przypraw:) często kombinuje z sosami na jego bazie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie na niedzielny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do zagęszczenia nie wyciągam mięsa, dodalam do sosu łyżeczkę przecieru pomidorowego, a całość podałam z makaronem, zamiast ziarenek smaku vegeta i rosołek w kostce, z zioł natka pietruszki a z przypraw odrobina chilli, wyszło genialnie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. jest pyszne :) ja dodaje jeszcze troszkę suszonych ziół: bazylii i oregano :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wczoraj. Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny sosik ,pyszne danko,ale proponuję przyprawić piersi przed smażeniem.W tej wersji piersi nie puszczą do siebie smaku,sa jałowe,ale pomysł super ,Mniamo!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso nie wyszło "jałowe". Kurczak jest delikatny i szybko "łapie:" smaki :) Ale dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  8. Bardzo smaczne i bardzo proste.Moja wybredna 5 letnia córeczka,mówi że pyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,prosze o informacje jaka smietane uzyc slodka czy kwasna ilu peocentowa ?? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie zjedlismy obiad,i musze pochwalic ze to danie jest przepyszne :) zwlaszcza ten sosik z ryzem pasowal rewelacyjnie :).Z przyjemnoscia bede wracac do tego przepisu.DZIEKUJE !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychota... Polecam bo naprawdę warto

    OdpowiedzUsuń
  12. Można zamiast śmietany dodać jogurt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, często tak robię. Pozdrawiam i życzę smacznego.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...