piątek, 22 marca 2013

Kotlety z karczku w musztardzie


Pyszny chrupiący a zarazem mięciutki, kotlet z karczku. Marynowany w musztardzie i śmietanie. Do bułki tartej dodałam paprykę słodką, podkreśliła smak potrawy, przepis  warty wypróbowania;)




60 dag karczku
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
pieprz ziołowy
bułka tarta +sproszkowana papryka czerwona
masło klarowane do smażenia








Umyty i osuszony karczek kroję na kotlety, rozbijam delikatnie tłuczkiem, i posypuję pieprzem ziołowym.
Do miski wbijam jajko, dodaję musztardę i śmietanę, mieszam, i  zanurzam w tej masie kotlety.
Zostawiam na co najmniej pół godziny.
Następnie  panieruję każdego kotleta w bułce tartej wymieszanej z papryką.  Smażę na klarowanym maśle, na wolnym ogniu, do zrumienienia, z obu stron.
Można podać z ziemniakami  i warzywami. 








S*M*A*C*Z*N*E*G*O

7 komentarzy:

  1. pyszna karkóweczka, mój A. byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też był zachwycony;)

      Usuń
    2. bardzo dobre robiłam dzisiaj bo miałam zamrożony od września a miejsca w zamrażarce
      trzeba polecam

      Usuń
    3. bardzo dobre polecam

      Usuń
    4. Bardzo się cieszę że smakowało:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)