Można zrobić kruchy spód, ja wyłożyłam blaszkę herbatnikami , super patent:)
Masy są lejące, takie mają być , na zdjęciach starałam się pokazać jak to wygląda.
Polecam to ciasto, mało pracy a efekt super, ciacho rozpływa się w ustach :)
Seromak łaciaty - pyszny makowiec z serem |
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
5 jajek
budyń śmietankowy bez cukru
18 dag masła lub Kasi
15 dag cukru pudru
Masa makowa:
puszka masy makowej
850 g
6 łyżek mąki
5 jajek
¼ szklanka cukru
15 dag masła lub Kasi
Na spód herbatniki ( 20 sztuk)
Masa serowa:
Kasię miksuję z
cukrem , stale ucierając dodaję po jednym żółtku . Do ubitego dodaję po łyżce sera i nadal ubijam , na koniec , ubijając wsypuję budyń. Białka ubijam ze szczyptą soli i łączę z masą
serową .
Masa makowa:
Żółtka ubijam z cukrem pudrem, dodaję rozpuszczoną i ostudzoną Kasię , następnie
porcjami mak i mąkę . Na koniec ubijam białka i mieszam z masą makową.
Spód blaszki (35 x 24
cm)wykładam papierem do pieczenia, układam herbatniki , wlewam
naprzemiennie masy, raz makowa, raz serowa, do wyczerpania . Masy są
półpłynne, takie mają być.
Piekę godzinę w 180
st. C Gorące ciasto posypuje wiórkami
czekolady. Zostawiam do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Można po wystudzeniu zrobić polewę. Kroić dopiero całkiem zimny.
ja bym zjadła ser, mąż zjadłby spód makowy ;-)
OdpowiedzUsuńtak też można hahhaaa
UsuńPyszne ciasto :) uwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, my też :)
UsuńPieczemy z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńMożna, wtedy trzeba obniżyć temperaturę , ja piekę góra/dół, bez termo obiegu :)
UsuńWygląda znakomicie, jestem pewna, że smakowało bajecznie :)
OdpowiedzUsuńNie mylisz się ;)
UsuńCiasto rewelacja !! Polecam przepis jak go pierwszy raz piekłam wyszedł wysoki drugim razem niestety nie wyszedł ale to moja wina bo masy położyłam róznie pomyliłam sie i ciasto zaczeło pływac w blaszce ;)
OdpowiedzUsuńNajwazniejsze ze smakowało:)
UsuńWitam:) mogę prosić o dokładniejsze wyjasnienie jak przełożyć później te masy, tak żeby ciasto wyszło i wygladało tak jak na zdjęciu:)
OdpowiedzUsuńEdytko, tak jak opisane, nakładamy masy na przemian, masa serowa, obok makowa, tak jak pokazane jest na fotce :)
Usuń