Chyba nie ma osoby która nie jadła tego ciasta.
U nas jest obowiązkowo na święta, ale bez okazji też się nim raczymy :)
Mięciutkie blaty miodowe, wspaniała masa i w środku biszkopt.
Ciasto nie musi "leżakować " aby zmiękło, gorąca masa sprawia że szybciutko jest taki jaki ma być :)
Poezja, po prostu rozpływa się w ustach :)
|
Królewicz najlepszy
Ciasto miodowe:
30 dag mąki
15 dag miękkiej margaryny
2 łyżki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
10 dag cukru
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3 szklanki tłustego mleka
5 dag masła
¾ szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 całe jaja
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
4 łyżki cukru
5 dag margaryny (Kasia)
Składniki na ciasto miodowe łączę i zagniatam , dzielę na
pół i piekę dwa ciasta , blaszka 34 x 25
, temp. 180 st. C 20 minut. Upieczone
blaty odstawiam do wystudzenia.
Biszkopta piekę w takiej samej blaszce, można upiec z
własnego przepisu lub ze składników
podanych przeze mnie.
Białka ubijam ze
szczyptą soli, dodaję po łyżce cukru,
następnie po jednym żółtku , na koniec przesiewam mąki i mieszam z masą
jajeczną. Piekę około 30 minut w 180 st.
C Odstawiam do wystudzenia.
Masa:
Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem i masłem . Jajka mieszam dokładnie w pozostałej szklance mleka , wsypuję budynie
i mieszam dokładnie aby nie było grudek, mieszankę wlewam na gotujące się mleko z masłem i
gotuję gęsty budyń.
Gorącą masą przekładam wystudzone blaty, połowę wylewam na
blat miodowy, przykrywam biszkoptem, lekko dociskam, wykładam drugą połowę masy i nakładam blat miodowy.
Polewa:
Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao
i dokładnie mieszam. Gotowa polewa smaruje wierzch ciasta. Dekoruje kolorowymi
posypkami.
Ciasto szybko mięknie, za sprawą gorącej masy.
|
Ciasta w takiej konfiguracji nigdy nie jadłam:P Ciasto miodowe piekę jak robię krówkę i 2 blaty przekładam bitą śmietaną i całość polewam masą kajmakową + orzechy, ale zamiast margaryny używam masło. Twoje wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTez ciekawe połączenie;) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Usuń