Delikatne mięso ze schabu, w pysznym, aksamitnym sosie , doskonałe na świąteczny obiad .
Minimum przypraw, maksimum smaku :)
Buraczki i kluski śląskie są doskonałym uzupełnieniem.
Schab duszony w rękawie |
1,5 kg schabu
olej ( około 15 ml)
sól morska
pieprz czosnkowy
majeranek
Schab duszony w rękawie |
Schab po umyciu osuszam
i nacieram olejem wymieszanym z przyprawami . Wkładam go do rękawa,
zawijam i odkładam na noc do lodówki.
Po tym czasie worek nakłuwam igłą w kilku miejscach i piekę w
piekarniku 90 minut na 180
st. C
Po upieczeniu
odstawiam na chwilę aby mięso „odpoczęło”
Następnie zlewam wytworzony
sosik do rondla, zagęszczam go skrobią i jeśli trzeba doprawiam solą i
pieprzem.
Mięso kroję w grube plastry i
układam w rondlu z sosem, lub wykładam od razu na talerze i polewam sosem .
Doskonale smakują w
towarzystwie klusek śląskich i tartych buraczków.
schab, kluski śląskie i tarte buraczki |
pyszny obiad |
Schab duszony w rękawie |
Schab duszony w rękawie |
Pyszny schabik. A do tego te dodatki.. idealne na swiateczny obiax ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńA jak zagęszcza się sosik skrobią? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jak mąką :) Można rozprowadzić skrobię w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu, albo oprószyć i wymieszać :)
Usuńpyszny konkretny obiadek :)
OdpowiedzUsuńOj tak, dziękuję :)
Usuńpięknie wygląda - uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń