Kluski śląskie czyli kluski z dziurką, są świetnym dodatkiem do sosów i mięs wszelkiego rodzaju.
Robi się je szybciutko i sprawnie.
Robiłam bez jajka, ale stwierdzam że 1 jajko na kg ziemniaków jest w sam raz i kluski smakują lepiej !
Warto je podać raz za czas zamiast ziemniaków.
Polecam ten przepis, kluseczki są mięciutkie i aksamitne.
Doskonały dodatek do sosów i mięs .
Rodzinka je pokocha;)
|
Kluski śląskie doskonałe -kluski z dziurką
kg ziemniaków
1 jajko
¼ łyżeczki soli
skrobia ziemniaczana ( około 25 dag )
Ziemniaki obieram, myje i gotuję w osolonej wodzie.
Następnie dokładnie rozgniatam, najlepiej w prasce do ziemniaków. Zostawiam do wystudzenia.
Jeżeli mamy zimne ziemniaki w całości, trzeba je zmielić w maszynce do mięsa.
Zgniecione ziemniaki rozprowadzamy równo w garnku lub w misce, dzielimy na 4 równe części, jedną wybieramy i w to miejsce wsypujemy kartoflankę , wyrównujemy . Przekładamy wszystko na stolnicę , dodajemy odjęte ziemniaki i jajko, wyrabiamy gładkie ciasto, będzie się kleiło do rąk, ale to normalne, nie trzeba podsypywać mąką.
Formuję kulę , odrywam po kawałeczku , ręce można oprószyć mąką , formuję kuleczki w każdej robiąc dołek ( palcem)
Kluski gotuję w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia i zagotowania 2 minutki .
Podaję z sosem.
|
Na Śląsku to może nie, ale w Sosnowcu może i ktoś by się nabrał.
OdpowiedzUsuńNabrał na co, bo nie rozumiem ?
UsuńWyglądają smakowicie :) Bardzo lubię kluski śląskie (najbardziej same, bez żadnych sosów), ale sama nigdy nie próbowałam ich robić :P Mojej cioci za to wychodzą wspaniale i wyglądają właśnie bardzo podobnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do zrobienia, to bardzo proste :)
UsuńMieszkam na Śląsku i zaniepokoiła mnie tylko 1 rzecz, mianowicie ta maszynka do mięsa.
OdpowiedzUsuńWszystko wszystkim ale pierwszy raz słyszę aby ktoś używał maszynki do mięsa do ziemniaków :)
Aż mnie pokusiło i w sobotę zrobię kluski śląskie i dam przepis na www.mechanikwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :)
Maszynka do mielenia mięsa służy jeszcze do innych rzeczy, nie wiem co w tym niepokojącego :)
UsuńPraska do ziemniaków to na śląsku służy do przeciskania ziemniaków na kluski śląskie.
UsuńNatomiast maszynki do mięsa na głównie używamy do mielenia mięsa, okazjonalnie do zrobienia np. ciastek z maszynki ( takie ciastka nie mają żadnej innej nazwy jak ciastka z maszynki ), a jeśli ktoś ma dostęp do wyrobów masarskich i odpowiednią przystawkę to robi sobie kiełbasę czy krupnioki :)
U nas świetnie się spisuje jeszcze, do mielenia maku na makowiec :)
UsuńI sera na sernik ;)
Usuńu mnie jeszcze ususzone kajzerki do maszynki i bułka tarta jak znalazł :D
Usuńfakt, bułeczka też , zapomniałam o niej ;)
UsuńNie należy mielic, siekac czy w inny sposób mechanicznie przetwarzać ziemniaków. Lepiej je " na piechotę " rozgniatac. Nie tracą walorów smakowych.
UsuńA ciastka z maszynki to kruche ciasteczka ;-)
Mak najlepiej w makutni, ser na sernik też. ;-)
Ja taka maszynka krece tez grzyby suszone ugotowane i kapuste kwaszona ugotowana na krokiety. Polecam :)
UsuńMadziu nie przejmuj sie- jeżeli nie przepuszczę przez praskę od razu gorących ziemniaków, to też też mielę ziemniaki na kluski :)
OdpowiedzUsuńUff :))))
Usuńjutro zrobie
OdpowiedzUsuńjutro zrobie
OdpowiedzUsuńrobie tak zawsze i sa wspaniale
OdpowiedzUsuńRobie kluchy prawie tak samo poza dodaniem jajka i zawsze wychodzi palce lizać polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńRobiłam bez jajka, teraz jajko dodaję, przepis rewelacyjny, spróbuj raz :)
UsuńKluski pycha tylko ja nie dodaje jajka zawsze wychodzą palce lizać
OdpowiedzUsuńdo ORGINALNYCH klusek slaskich nigdy nie dajemy jajka !!!!
OdpowiedzUsuńNigdzie nie napisałam że są oryginalne:) Tak robię i są super !
UsuńA ja dziś zrobiłam odwrotnie. Miało być jajko, ale o nim zapomniałam. Olśniło mnie, jak je wrzuciłam do wody. Na szczescie kluski wyszły, a ja sprawdzam w necie czy można bez jaja i się okazuje, że jak najbardziej...uf
OdpowiedzUsuńNajważniejsze ze smakowało :)
UsuńDzisiaj zrobiłam takie same i wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuńJa dziś zrobiłam tak samo i wyszły przepyszne
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj też takie zrobiłam wyszły przepyszne
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj też takie zrobiłam wyszły przepyszne
OdpowiedzUsuń