Kolejna wersja pysznych flaczków z kurczaka
Pożywne i rozgrzewające danie.
Polecam, koniecznie spróbujcie;)
Polecam, koniecznie spróbujcie;)
Flaczki z kurczaka 2 |
2 udka z kurczaka z wolnego wybiegu
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
natka, lubczyk
3 – 4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 kulki ziela
angielskiego
8-10 ziarenek pieprzu
pieprz mielony wg smaku
sól morska do smaku
2 łyżki majeranku
szczypta chilli
łyżka papryki słodkiej
łyżka mąki
łyżka masła
Umyte mięso zalewam w garnku wodą ( 2,5 – 3 l)
Po zagotowaniu dodaję warzywa, plasterki czosnku, sól i pieprz.
Gotuję do miękkości .
Pod koniec dodaję listki lubczyku i natkę.
Po zagotowaniu dodaję warzywa, plasterki czosnku, sól i pieprz.
Gotuję do miękkości .
Pod koniec dodaję listki lubczyku i natkę.
Po tym czasie mięso i
warzywa wyciągam, jak przestygną kroję w
kosteczkę, mięso obieram i dzielę na
małe kawałki
(paseczki) Dodaję do wywaru.
Wsypuję majeranek, papryki i doprawiam solą i pieprzem.
(paseczki) Dodaję do wywaru.
Wsypuję majeranek, papryki i doprawiam solą i pieprzem.
Na koniec robię zasmażkę z mąki i masła. Podaję ze świeżym
pieczywem.
Pyszne, rozgrzewające danie, takie oszukane flaczki.
Smakują wybornie, można je zrobić na po niedzielnym rosole.
Smakują wybornie, można je zrobić na po niedzielnym rosole.
flaczki uwielbiam i robiłam już wiele przepisów nie tylko z flaków:)
OdpowiedzUsuńZ kurczaka są pyszną alternatywą dla tych co nie lubią podrobów
dokładnie Reniu )
UsuńNie lubię tradycyjnych flaczków, ale takie to z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńPróbuj Olka, smacznego :)
UsuńMimo wszystko wolę flaczki Zbysia...;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJa dodaje jeszcze Do tego zoladki z kurczaka, Sa pycha ��
OdpowiedzUsuńZgadza się, pycha:)
UsuńSuper pomysł,wypróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńWszystko ok., ale brakuje tu przyprawy magi.
OdpowiedzUsuń