Zapraszam do wypróbowania przepisu . Kombinacja własna, wyszło kapitalnie, będzie u nas często.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, u mnie indycze, ale można dowolnym , do tego soczewica, pyszotka. Podałam z mixem sałat , nie trzeba żadnych dodatków, ale jak ktoś chce może podać z kaszą lub ziemniakami.
|
Papryka faszerowana mięsem i soczewicą
6 średnich papryk czerwonych
40 dag mielonego mięsa z udźca indyka
cebula
puszka soczewicy ( puszka 400 g)
serek topiony ( 100g) lub tarta mozzarella
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1-2 łyżki
zioła prowansalskie
1-2 łyżeczki
sol i pieprz wg smaku
Cebule obieram i kroję drobniutko, podsmażam na oleju , jak
się przyrumieni dodaję mięso mielone, obsmażam i dodaję soczewicę, następnie przyprawy , smażę do
odparowania wody . Na koniec dodaję serek
topiony , mieszam aż się ładnie rozpuści.
Z papryk odcinam
wierzch , wycinam gniazda nasienne i
napełniam przygotowanym farszem . Układam w naczyniu żaroodpornym,
nakładam odcięte „czapeczki” solę delikatnie, na spód naczynia wlewam szklankę wody i ciut
oleju . Papryki piekę około godziny w 180 st. C
|
Bardzo lubię takie papryki :)
OdpowiedzUsuńmniam! :) ale bym zjadła taką paprykę, a ja właśnie ostatnio zapasy mrożonej zużyłam:(
OdpowiedzUsuń