Kapitalna przystawka, mało pracy a efekt zadowalający.
Miłe zaskoczenie konsumujących , smaczny farsz owinięty andrutem, do tego filiżanka czerwonego barszczu, rewelacja!!!
Spróbujcie, warto, polecam gorąco :)
|
Paszteciki-krokiety w andrucie
2 kg mięsa wieprzowego ( u mnie gulaszowe z szynki)
2 marchewki,
pietruszka
kawałek selera
pieprz ziarenka
ziele angielskie
listki laurowe
4 ząbki czosnku
ponadto:
wafle kwadratowe
jajka i bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Do farszu”
3 cebule
majeranek
sól pieprz
czosnek w granulkach
zioła prowansalskie
opcjonalnie przyprawa w płynie
Mięso przepłukuję, zalewam wodą , dodaję warzywa, czosnek,
przyprawy i gotuję do miękkości.
Po ugotowaniu wyciągam z wywaru, studzę.
Cebule kroję w
piórka i przesmażam na oleju. Zimne
mięso mielę razem z przesmażoną cebulką.
Dolewam wywaru aby farsz nie był suchy, doprawiam mieszam.
Wafel zwilżam wodą ( spryskiwaczem) nakładam farsz, wafel musi zmięknąć, wtedy go
zwijam i dzielę na mniejsze części.
Każdy kawałek panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na gorącym oleju .
Trzeba uważać , bo krokiety szybko się rumienią.
Podaję w towarzystwie czerwonego barszczu.
|
Fantastyczne paszteciki! Już je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, polecam :)
UsuńO jakie fajne! Dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie czy mozna zamrozic takie krokiety
OdpowiedzUsuńnie mroziłam, ale myślę że nie ;)
UsuńMam inną taktykę. Gotuje ziemniaki. Gorące przyprawiam ziołami i tłukę na gładko. Nakładam na wafla, ewentualnie dodaje parówkę. Zawijam i gotowe :) Szybki pomysł na dodatek do obiadu. Wystarczy obtoczyć w bułce i w jajku :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
Usuń