Orzeźwiająca zupa ze szczawiu,
nie miałam świeżego więc użyłam ze słoika.
Podaję obowiązkowo z jajkami na twardo.
Polecam, jest prze pyszna , nasza 5-cio letnia Zuzia zjadła ze smakiem :)
Zupa szczawiowa |
kawałek wołowego na
rosół ( 50 dag)
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu zielonego
sól wg smaku
łyżka suszonej włoszczyzny
słoiczek szczawiu (
400 ml )
szczypta cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
Jajka na twardo
ugotowany na sypko ryż
pieprz cytrynowy do smaku
Z mięsa wołowego , przypraw i suszonej włoszczyzny gotuję wywar na zupę. Można oczywiście użyć świeżych warzyw. |
Po ugotowaniu wyciągam mięso, dodaję szczaw ze słoika i chwilę gotuję , doprawiam cukrem, pieprzem cytrynowym i solą , można dodać ciut maggi . |
Zaprawiam śmietanką . Podaję z jajkami na twardo i ryżem. |
Z mięsa wołowego , przypraw i suszonej włoszczyzny gotuję
wywar na zupę. Można oczywiście użyć
świeżych warzyw.
Po ugotowaniu wyciągam mięso, dodaję szczaw ze słoika i
chwilę gotuję , doprawiam cukrem, pieprzem cytrynowym i solą , można dodać ciut maggi .
Zaprawiam
śmietanką . Podaję z jajkami na twardo i ryżem.
uwieeelbiam szczawiową zupę :)
OdpowiedzUsuńTak, jest pyszna :)
Usuńzawsze chciałam zrobić i jakoś mi schodziło..
OdpowiedzUsuńciekawe jak on w ogóle smakuje? :)
Trzeba ugotować , nie a wyjścia ;)
Usuńbardzo lubię
OdpowiedzUsuńsuszona włoszczyzna to kucharek/ vegeta?
OdpowiedzUsuńsuszona włoszczyzna, to suszone warzywa, nie żadna wegeta:)
UsuńPrzepis ok. też tak gotuję ... Tylko czy dziecko 5-cio letnie może jeść szczaw ?
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie? Nie jemy jej często, ciasto z rabarbarem też jedzą dzieciaki:)
UsuńJa ryż gotuję w rosole, dbam przy tym o to by był raczej rozmiękczony, dopiero później szczaw. Zupa wtedy jest bardziej "jedwabista"
OdpowiedzUsuń