Leczo lub bigos z cukinii, polecam lżejszą wersję, zamiast smażonej kiełbasy, delikatne pulpety . Smakuje wybornie. Spróbujcie :)
Leczo lub bigos z cukinii z pulpecikami |
3 młode cukinie
2 zielone papryki
3 cebule ( białe i czerwone)
4 ząbki czosnku
Puszka pomidorów z czosnkiem i cebulą ( 400g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
sól wg smaku
sos sojowy
olej do podsmażania warzyw
Na pulpety
60 dag mięsa mielonego
z udźca indyka
2 jajka
łyżka cebulki granulowanej
pieprz i sól do smaku
łyżka bułki tartej
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki . Warzywa myję ,
cukinię kroję w dużą kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka, paprykę tak samo, czosnek w plasterki.
W garnku rozgrzewam
olej, najpierw podsmażam cebulę i czosnek, dodaję przyprawy, jak cebula
zmięknie dodaję cukinię i paprykę,
całość mieszam i chwilę duszę aż wytworzy się sok, dodaję pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy. Podlewam wszystko wrzątkiem, zakrywam i gotuję.
W między czasie przygotowuję pulpeciki. Do mięsa
wbijam jajka, dodaję cebulkę, solę i pieprzę do smaku, wyrabiam
dokładnie masę mięsną, jeśli jest rzadka dodaję łyżkę bułki tartej . Formuję pulpecikami i gotuję je w osolonej
wodzie( 5 minut).
Podgotowane dodaję do
lecza i gotuję jeszcze około 15 minut „na małym gazie”
Na
koniec posypuję natką, doprawiam do
smaku i podaję .
Super pomysł na leczo :)
OdpowiedzUsuńDoskonały, dziekuje )
UsuńUwielbiam!! mogę zjeść nawet bez kiełbaski czy pulpecików, choć i ta wersja wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu :)
Usuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńNigdy nie dodawałam do leczo pulpetów, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuń