sobota, 19 lipca 2014

Leczo lub bigos z cukinii z pulpecikami

Leczo lub bigos z cukinii, polecam lżejszą wersję, zamiast smażonej kiełbasy, delikatne pulpety . Smakuje wybornie. Spróbujcie :)

Leczo lub bigos z cukinii z pulpecikami 


3 młode cukinie
2 zielone papryki
3 cebule ( białe i czerwone)
4 ząbki czosnku
Puszka pomidorów z czosnkiem i cebulą ( 400g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
sól wg smaku
sos sojowy
olej do podsmażania warzyw

Na pulpety
60 dag mięsa mielonego  z udźca indyka
2 jajka
łyżka cebulki granulowanej
pieprz i sól do smaku
łyżka bułki tartej








Najpierw przygotowuję wszystkie składniki . Warzywa myję , cukinię kroję w dużą kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka, paprykę   tak samo, czosnek w plasterki.

 W garnku rozgrzewam olej, najpierw podsmażam cebulę i czosnek, dodaję przyprawy, jak cebula zmięknie dodaję  cukinię i paprykę, całość mieszam i chwilę duszę aż wytworzy się sok, dodaję pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Podlewam wszystko wrzątkiem, zakrywam i gotuję.

W między czasie przygotowuję pulpeciki.  Do mięsa  wbijam jajka, dodaję cebulkę, solę i pieprzę do smaku, wyrabiam dokładnie masę mięsną, jeśli jest rzadka dodaję łyżkę bułki tartej .  Formuję pulpecikami i gotuję je w osolonej wodzie( 5 minut). 

Podgotowane dodaję do lecza i gotuję jeszcze około 15 minut „na małym gazie”   

Na koniec posypuję natką,  doprawiam do smaku i podaję .









Lato w pełni!

8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...