Kolejna odsłona wegetariańskich kotlecików. Kalafior, cukinia, jajka , całość doprawiona pierzem cytrynowym . Do tego młode ziemniaki i sos koperkowy. Pyszny letni obiad ;)
Super pomysł na przemycenie dzieciakom warzyw :)
Kotleciki wegetariańskie |
kalafior
młoda cukinia
5 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
pęczek szczypiorku
pieprz cytrynowy i sól do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Kalafiora gotuję , odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Cukinię myję i ścieram na tarce o grubszych oczkach.
Przekładam na sitko, solę i zostawiam aby odciekła z nadmiaru płynu, można
odcisnąć sok rękami.
Jajka także trę na
tarce razem z wystudzonym kalafiorem.
Dodaję surowe jajka, 2-3 łyżki bułki tartej , posiekany drobniutko
szczypiorek, przyprawy i dokładnie mieszam całość.
Z powstałej masy formuję kotleciki, obtaczam
każdy w bułce tartej i smażę na rumiano.
smacznego :-)
Bardzo fajny pomysł na kotleciki. Dzięki :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego Marzenko :)
UsuńJa ostatnio robiłam z kalafiora, bardzo przypadł mi do gustu :) Fajna odmiana od mięsnych kotletów :)
OdpowiedzUsuńDokładnie i można "wcisnąć " dzieciakom warzywa :)
UsuńO rany to coś dla mnie i mojej córci - katuję ja troszkę warzywami a ta forma podania by jej bardzo pasowała :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis się przyda :)
Usuńfajne połączenie smakowe kotlecików :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Anulka;)
Usuńuwielbiam takie kotleciki! Nie dość, że sycące to jeszcze napakowane smakiem i aromatami lata :)
OdpowiedzUsuńZgadza sie :)
UsuńSą świetne, takich nie jadłam, ale chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe, moje dziecko będzie cię za nie uwielbiać. Jest wszystko to co lubi, a dodatek jajek na twardo spowoduje że zakocha się w nich na zabój :)
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie , nasza Zuza też zajadała ze smakiem :)
UsuńPyszne te kotelciki, pycha :)
OdpowiedzUsuń