Aromatyczne i przepyszne udka z kurczaka, pieczone w cebuli. Można tak przygotować inne mięso, można też do pieczenia dodać ziemniaki.
3 udka z kurczaka ( u mnie dodatkowo pasek żeberka)
3 duże cebule
papryka słodka
papryka ostra lub chilli
czosnek w granulkach
suszona natka pietruszki
rozmaryn
pieprz mielony
oregano
majeranek
estragon
tymianek
sól morska ziołowa
pomidory suszone
łyżka sosu sojowego
lub 3- 4 łyżki ulubionej przyprawy do mięs
Udka myję i nacieram przyprawami, ilość wg własnych upodobań
.
Można posypywać mięso od razu, lub zrobić sobie mieszankę w miseczce, albo
użyć gotowej przyprawy.
Cebule obieram i kroję na mniejsze kawałki .
W naczyniu
żaroodpornym wykładam część cebuli, następnie udka i reszta cebuli.
Naczynie
przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę około 90 minut w 190 st. C
Podałam z zieloną sałatą na kwaśno.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
o moja mama robi podobne - bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo:)
UsuńBardzo lubię takie udka :)
OdpowiedzUsuńMy też, kombinuję z przyprawami aby się nie znudziło :)
UsuńPyszne udka, a ta cebulka mmm :) Zjedzone ze smakiem. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało:)
Usuń