Babka na majonezie, pyszna, puszysta i wilgotna. Doskonała do wielkanocnego koszyczka. Porcja ciasta wystarczy na 3 małe foremki lub formę z kominkiem o średnicy 28 cm.
5 jajek
½ szklanki cukru
niepełna szklanka mąki tortowej
niepełna szklanka skrobi kukurydzianej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 kopiate łyżki majonezu ( u mnie Babuni)
szczypta soli do białek
½ szklanki cukru
niepełna szklanka mąki tortowej
niepełna szklanka skrobi kukurydzianej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 kopiate łyżki majonezu ( u mnie Babuni)
szczypta soli do białek
Najpierw ubijam białka z solą, następnie dosypuję partiami cukier, jak są dobrze ubite dodaję po jednym żółtku stale ubijając.
Odstawiam mikser i dodaję majonez, delikatnie ale dokładnie mieszam. Mąkę , skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję małymi porcjami, za każdym razem mieszając.
Gotowe ciasto wlewam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wierzch posypuję niewielką ilością Puchatka ( kakao granulowane) i mieszam widelcem.
Wkładam do nagrzanego do 170 st C piekarnika, i piekę około 45 – 50 minut. Porcja ciasta wystarczy na formę z kominkiem o średnicy 28 cm.
kolejna super baba do której się przymierzam a trochę się obawiam:) ten majonez jest bardzo zaskakujący :)
OdpowiedzUsuńTeż się obawiałam Reniu, zupełnie niepotrzebnie;) Majonezu wcale nie wyczuwamy :)
Usuńwygląda bardzo smacznie, muszę kiedyś spróbować zrobić taką babkę:) czy mogę do niej użyć majonez kielecki? czy ma zbyt wyrazisty smak?
OdpowiedzUsuńJustynko, chyba zbyt pikantny, proponuje dekoracyjny lub babuni :)
UsuńWyjątkowo dorodna babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńMuszę w końcu taką zrobić. Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńjaka puszysta, dawno jej nie piekłam
OdpowiedzUsuńTak puszysta i pyszna :)
Usuń