Delikatne mięso z królika w pysznym pieczarkowym sosie. W osobnym naczyniu mieszam makaron z sosem, wykładam na talerz, comber podaję na makaronie.
2 combry z królika
30 dag pieczarek ( u mnie mrożone)
masło klarowane
czosnek w granulkach
sól morska
suszona zielona pietruszka
papryka słodka
chilli
1 duża szalotka
gałązka rozmarynu
15 ml śmietany
łyżka skrobi kukurydzianej
makaron wstążki u mnie Czaniecki
Combry myję, nacieram czosnkiem, solą i suszoną natką, obsmażam na maśle klarowanym. Obsmażone posypuję papryką i chilli , dodaję plasterki szalotki, gałązkę rozmarynu i pieczarki . Duszę całość po czym podlewam gorącą wodą i gotuję pod przykryciem do miękkości mięsa.
W między czasie gotuje makaron i odcedzam .
Na koniec mięso wyciągam a sos zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną .
W osobnym naczyniu mieszam makaron z sosem, wykładam na talerz, comber podaję na makaronie.
Osobiście nie przepadam za królikiem ;), ale takiego z miłą chęcią bym dała moim dzieciakom i mężowi ;).
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuńuwielbiam królika! :D
OdpowiedzUsuńAle mama zawsze podaje mi go w sosie śmietanowym do sałatki..
Takiej wersji jeszcze nie znałam...
Mmmmm..!!
Też robiłam zawsze w śmietanie, jak moja mama, teraz eksperymentuję ze smakami, przyznam się że warto :)
Usuńaż mi w brzuchu zaburczało na widok zdjęć ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńChętnie by zjadła! Pysznie przyrządzasz króliki, ja rzadko robię ;/
OdpowiedzUsuńKombinuje ze smakami, warto :)
UsuńNigdy nie jadłam królika. Podobno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne mięsko Madziu :)
UsuńWieki nie jadłam królika. :)
OdpowiedzUsuńWięc zapraszam Elusiu :)
Usuń