piątek, 4 kwietnia 2014

A'la gulasz z piersi indyka



Aksamitne, delikatne mięso z piersi indyka w pysznym sosie z czubricą, czosnkiem, papryczką chilli i innymi aromatycznymi przyprawami. 

Zapraszam :)





około 70 dag piersi z indyka
20 dag fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )
masło klarowane
*ilość przypraw wg gustu
czubrica Bella-Bis
pieprz ziołowy
czosnek w granulkach
pieprz cytrynowy
włoszczyzna suszona mielona lub jarzynka Bella-Bis
2-3 strączki suszonej papryczki chilli Bella-Bis
łyżka słodkiej papryki
łyżka sosu sojowego
śmietanka kremówka około 50 ml














Mięso z piersi indyka myję, osuszam i kroję w kostkę. Następnie obsmażam na maśle klarowanym , posypuję przyprawami, dodaję sos sojowy i papryczki chilli, zalewam gorącą wodą i gotuję około pół godziny. 

Po około 15 minutach dodaję fasolkę szparagową. 

Na koniec można zagęścić skrobią, ja tylko zabielam śmietanką. 

Podałam z makaronem. 



















6 komentarzy:

  1. Ale pysznie u Ciebie Madziu jak zwykle mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to wiesz co lubię:)
    Ps.gotowanie za głosowanie trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Madziu,
    Milo, ze zagoscilas u mnie :) Smaczny ten twoj blog... Ja akurat mam dwie lewe rece do gotowania ale czasem probuje jak mozesz zauwazyc na moim blogu :) Moze kiedys cos ugotuje dzieki twoim przepiskom :)
    Pozdrawiam i buziaki...
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, będzie mi niezmiernie miło :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...