duża pierś z kurczaka
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
2 kiszone ogórki
4 listki sałaty rzymskiej
4 słupki papryki czerwonej
4 łyżeczki ostrej musztardy ( deweley lub chrzanowa)
4 łyżeczki żurawiny do mięs
jarzynka do przyprawienia mięsa
bułka tarta do panierki ( u mnie ze złocistym lnem mielonym )
olej rzepakowy do smażenia
olej rzepakowy do smażenia
Piersi z kurczaka myję i dzielę na pół później przekrawam wzdłuż, tak aby
otrzymać 4 płaty. Każdy płat rozbijam delikatnie tłuczkiem, posypuję jarzynką .
Układam warstwami , najpierw listek sałaty, następnie szynka i smaruję
musztardą. Ogórki dzielę na połówki , słupki papryki też przecinam, układam
obok siebie i dodaję łyżeczkę żurawiny. Zwijam roladki, spinam wykałaczką,
którą wyciągam przed pieczeniem.
Roladki panieruję w samej bułce tartej i smażę na oleju .
Podałam z sałatą i śmietaną na kwaśno .
Chyba powoli klaruje mi się świąteczne menu. Nareszcie, bo święta za pasem.
OdpowiedzUsuńOj tak trzeba wymyślić pyszne menu :)
UsuńPyszna kompozycja smaków.
OdpowiedzUsuńDziękuję, udało sie pysznie )
UsuńO sałacie nigdy nie pomyślałam. Fajny dodatek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) To fajny pomysł na przemycenie warzyw :)
Usuńja też o niej nie pomyślałam, ciekawe:)
UsuńLubię takie roladki na obiad :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki Madzia;)
Usuńzdecydowanie moje smaki:) pycha!!
OdpowiedzUsuńSuper roladki! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń