środa, 9 kwietnia 2014

Roladki z kurczaka z żurawiną

Doskonałe połączenie mięsa , musztardy i żurawiny. Polecam takie roladki na świąteczny, wykwintny obiad.





duża pierś z kurczaka

8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 

2 kiszone ogórki

4 listki sałaty rzymskiej

4 słupki papryki czerwonej

4 łyżeczki ostrej musztardy ( deweley lub chrzanowa) 

4 łyżeczki żurawiny do mięs

jarzynka do przyprawienia mięsa

bułka tarta do panierki ( u mnie ze złocistym lnem mielonym )

olej rzepakowy do smażenia





Piersi z kurczaka myję i dzielę  na pół później przekrawam wzdłuż, tak aby otrzymać 4 płaty. Każdy płat rozbijam delikatnie tłuczkiem, posypuję jarzynką .

 Układam warstwami , najpierw listek sałaty, następnie szynka i smaruję musztardą. Ogórki dzielę na połówki , słupki papryki też przecinam, układam obok siebie i dodaję łyżeczkę żurawiny. Zwijam roladki, spinam wykałaczką, którą wyciągam przed pieczeniem.

Roladki panieruję w samej bułce tartej i smażę  na oleju . 

Podałam z sałatą i śmietaną na kwaśno .



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O* :)





11 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...