Postanowiłam zrobić bitki, tym razem wołowe ( są najlepsze) w pysznym sosie ze świeżej papryki:) Świetnie dobrane przyprawy sprawiły że mieliśmy pyszny i aromatyczny obiadek;)
Zapraszam:)
70 dag mięsa wołowego na pieczeń
Olej lub smalec do podsmażenia mięsa i cebuli
Cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 pełne łyżki słodkiej papryki
3 listki laurowe
Łyżeczka pieprzu zielonego
¼ łyżeczka płatków chilli
6 kulek ziela ang.
Łyżeczka czosnku w granulkach
Łyżka zmielonej suszonej włoszczyzny i sól
Po łyżeczce imbiru i tymianku
można użyć dodatkowo gotowych ziół Kamisa
Sól
Skrobia lub mąka do zagęszczenia sosu
Mięso na bitki dokładnie myję i dzielę na plastry, każdy
rozklepuję tłuczkiem.
Obraną cebulę i czosnek kroję w piórka/ plasterki i obsmażam na tłuszczu (u mnie olej z pestek winogron).
Jak ciut zmiękną dodaję plastry mięsa, duszę aż włókna się całkiem pozamykają.
Wtedy wlewam gorącą wodę i dodaję przyprawy, słodką paprykę, ziele, ang. listki laurowe, zielony pieprz, chilli, i sól.
Mięso gotuję około dwóch godzin.
Obraną cebulę i czosnek kroję w piórka/ plasterki i obsmażam na tłuszczu (u mnie olej z pestek winogron).
Jak ciut zmiękną dodaję plastry mięsa, duszę aż włókna się całkiem pozamykają.
Wtedy wlewam gorącą wodę i dodaję przyprawy, słodką paprykę, ziele, ang. listki laurowe, zielony pieprz, chilli, i sól.
Mięso gotuję około dwóch godzin.
Umytą i pozbawioną
pestek paprykę kroję w kosteczkę i dodaję po półtorej godzinie, razem z imbirem
i tymianek do gotującego się mięsa.
Na koniec mięso wyciągam, a sos miksuję blenderem, pozostałe kulki ziela ang. wyciągam łyżką
cedzakową.
Następnie doprawiam do smaku solą i zagęszczam skrobią.
Następnie doprawiam do smaku solą i zagęszczam skrobią.
Mięso
wykładam na talerz i polewam
sosem, podaję z warzywami.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
pycha!:) choć jestem fanką kurczaka to bitkami nigdy nie pogardzę:P
OdpowiedzUsuńTeż lubię kurczaczki, ale bitki wołowe powalają;))Pozdrawiam Anula;))
Usuńmoje smaki. mniam mniam. musiało smakowa doskonale.
OdpowiedzUsuńSmakowało, i to bardzo:)
Usuńmozesz napisac ile dajesz wody
OdpowiedzUsuńWody tyle aby przykryła mięso. W czasie gotowania można uzupełniać.
Usuń