czwartek, 16 maja 2013

Szaszłyki warzywne z indykiem

Szaszłyki są nieodzowną częścią  grillowania:) Można je komponować dowolnie, wg gustu , do koloru do wyboru. Odpowiednio przyprawione warzywa i zamarynowane mięsko to podstawa:)
Zapraszam na warzywne szaszłyki z kawałkami zamarynowanej piersi z indyka;)


Kawałek piersi z indyka ( 50-60 dag)
Marynata:
Jogurt naturalny ( 150 g)
Łyżka czerwonej papryki Kamis
Łyżeczka imbiru Kamis
½ łyżeczka tymianku Kamis
½ łyżeczki  curry Kamis
Łyżeczka czosnku w granulkach Kamis
Szczypta majeranku Kamis
Warzywa:
Młoda cukinia 2 szt
Cebula żółta i czerwona po 2 szt
Papryka ( kolor dowolny) 1-2 szt
Przypawa do warzyw w proszku (( u mnie gotowa przyprawa do warzyw z grilla  )
Oczywiście grill i patyczki do szaszłyków





Mięso myję, kroję w kostkę i marynuje dzień wcześniej( minimum godzinka). Jogurt przekładam do miseczki , dodaję przyprawy do marynaty, mieszam i zanurzam kawałki indyka, nakrywam folia i wkładam do lodówki.
Na następny dzień obieram i myję warzywa, z papryki wycinam gniazda nasienne, i kroję na odpowiednie kawałki.  Posypuję przyprawami. (Można pokryć olejem, ja ten proces ominęłam)   Nadziewam na patyki do szaszłyków na przemian z mięsem.  Układam na tacce i piekę na grillu ( około 25 minut) Podczas pieczenia trzeba szaszłyki obracać.  




6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...