Szaszłyki są nieodzowną częścią grillowania:) Można je komponować dowolnie, wg gustu , do koloru do wyboru. Odpowiednio przyprawione warzywa i zamarynowane mięsko to podstawa:)
Zapraszam na warzywne szaszłyki z kawałkami zamarynowanej piersi z indyka;)
Kawałek piersi z indyka ( 50-60 dag)
Marynata:
Jogurt naturalny ( 150 g)
Łyżka czerwonej papryki Kamis
Łyżeczka imbiru Kamis
½ łyżeczka tymianku Kamis
½ łyżeczki curry Kamis
Łyżeczka czosnku w granulkach Kamis
Szczypta majeranku Kamis
Warzywa:
Młoda cukinia 2 szt
Cebula żółta i czerwona po 2 szt
Papryka ( kolor dowolny) 1-2 szt
Przypawa do warzyw w proszku (( u mnie gotowa przyprawa do warzyw z
grilla )
Oczywiście grill i patyczki do szaszłyków
Mięso myję, kroję w kostkę i marynuje dzień wcześniej(
minimum godzinka). Jogurt przekładam do miseczki , dodaję przyprawy do
marynaty, mieszam i zanurzam kawałki indyka, nakrywam folia i wkładam do
lodówki.
Na następny dzień obieram i myję warzywa, z papryki wycinam
gniazda nasienne, i kroję na odpowiednie kawałki. Posypuję przyprawami. (Można pokryć olejem,
ja ten proces ominęłam) Nadziewam na
patyki do szaszłyków na przemian z mięsem.
Układam na tacce i piekę na grillu ( około 25 minut) Podczas pieczenia
trzeba szaszłyki obracać.
pyszne!:) idealnie się sprawdza na grilla i nie tylko:D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńHit niemal każdego grilla, pycha! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się;)
Usuńto danie jest dla mnie:) lubię takie dania:) wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuń