Ślimak, Ślimak wystaw rogi
dam Ci sera na pierogi
do pierogów dam kapusty
może trafię w Twoje gusty?......
Chyba większość z nas je uwielbia, dzisiaj zapraszam na ruskie, twaróg zastąpiłam serkiem wiejskim, takie moje małe kombinacje, przyznam wyszły kapitalne;))
Chyba większość z nas je uwielbia, dzisiaj zapraszam na ruskie, twaróg zastąpiłam serkiem wiejskim, takie moje małe kombinacje, przyznam wyszły kapitalne;))
Ciasto rewelacyjne, polecam do wypróbowania:)
Pierogi:
½ kg mąki pszennej + 2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki oleju roślinnego ( u mnie z pestek winogron)
100 ml wody
200 ml mleka
Sól
Farsz:
30 dag ugotowanych ziemniaków
2 opakowania serków wiejskich ( 2 x 200 g )
2 cebule
Pełna łyżka pieprzu mielonego
Łyżeczka majeranku
Łyżeczka czosnku w granulkach
Sól do smaku
--------------------------------------------------------------------
Najpierw przygotowuję farsz.
Ziemniaki, mogą być z dnia poprzedniego, gniotę je tłuczkiem, serki odsączam ze śmietanki, i dodaję do ziemniaków.
Cebule obieram, kroję w drobną kosteczkę i przesmażam na złoto na oleju.
Dodaję do miski z serkami i ziemniaki, wsypuję przyprawy i mieszam razem.
Mąkę pszenną i skrobię przesiewam do większej miski. Mleko i wodę odmierzam do garnuszka i lekko podgrzewam, ma być ciepłe nie gorące, następnie wlewam 2 łyżki oleju, mieszam .
Całość dodaję do mąki , dosypuję troszkę soli .
Zagniatam gładkie ciasto, wałkuję i wykrawam koła, wielkość dowolna.
Na środek każdego wykładam farsz, i sklejam pierogi.
Gotuję od razu ( od wypłynięcia około 7 minut, zależy od wielkości, moje miały 14 cm średnicy)
Podaję z przesmażoną cebulką, można także polać stopionym boczkiem ( skwarkami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)