środa, 24 kwietnia 2013

Polędwiczki gyrosowe na roszponce

Pyszne kawałki kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach  od Kamisa, w towarzystwie roszponki i sosu a'la tysiąca wysp, raj dla podniebienia, polecam:)






½ kg polędwiczek z kurczaka 

Do marynaty: 

· Płaska łyżeczka spół łyżeczki soli 

· Po pół łyżeczki papryki słodkiej i chilli Kamis 

· Szczypta brązowego cukru 

· Po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu ( utartego w moździerzu)Kamis 

· Łyżeczka czosnku w granulkach Kamis 

· Łyżka sosu sojowego Kamis 

· Pół łyżeczki pieprzu ziołowego 

· 2 łyżki oleju z pestek winogron 

Dodatkowo 

Roszponka 

Pomidorki koktajlowe 

Łyżka majonezu Babuni 

Łyżka pikantnego ketchupu 

Łyżka gęstej śmietany lub jogurtu 

Sos czosnkowy w saszetce Knorr






Polędwiczki myję. Wszystkie składniki marynaty mieszam i marynuję w nich polędwiczki, minimum 30 minut. Po tym czasie mięsko smażę na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można je także piec na grillu.

Majonez łączę ze śmietaną i ketchupem, wsypuję sos czosnkowy i dokładnie wszystko mieszam . Roszponkę myję, odcinam ewentualne korzonki i osuszam w wirówce do sałaty , układam na talerzu, pomidorki koktajlowe myję,  kroję na połówki i rozkładam na sałacie. Obok wykładam polędwiczki, całość polewam przygotowanym sosem.

Pyszny obiad lub kolacja, polecam:)






*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Przywołujemy wiosnę!!!

3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...