W oczekiwaniu na "nowalijki" używamy dostępnych warzyw, tym razem misz masz rzodkiewkowy, pyszny i zdrowy.
Rzodkiew bogata jest w związki mineralne i witaminy, ma łagodniejszy smak od rzodkiewki, jest doskonała do surówek, i ma tylko 12 kalorii w 10 dag :)
pęczek rzodkiewek
2 białe rzodkwie
6 jajek
2 cebulki dymki- użyłam tylko zieloną cześć
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu Babuni
sól i pieprz do smaku
( u mnie pieprz kolorowy)
Dodatkowo przyprawa
do sałatek w młynku
Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Następnie kroję w kosteczkę. Warzywa myję, rzodkwie obieram i trę na tarce
o grubych oczkach, dodaję do miski z pokrojonymi jajkami, rzodkiewki ścieram tak samo. Dymkę siekam i
wsypuję do reszty. Dodaję majonez i
jogurt, doprawiam, wszystko razem mieszam.
Tym razem podałam ze śledziem marynowanym, taka próba, smakowało,
polecam:)
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Uwielbiam takie sałatki. Teraz już za późno i nie kupię podstawowych odmian rzodkwio-rzodkiewkowych, ale zrobię jutro. A teraz aż za bardzo zgłodniałam. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń