Babki, babeczki, wszyscy lubią, na Wielkanoc obowiązkowo,ale i na co dzień do popołudniowej kawki lub herbatki:)
Zapraszam na babkę pomarańczową!!!
3 jajka
25 dag mąki pszennej
2 łyżki cukru
130 ml soku pomarańczowego
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej
Polewa biała
Kurczaczki piankowe
Posypka zielona
Jajka miksuję z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Cały czas miksując wlewam sok, następnie
olej. Mąkę przesiewam, mieszam z
proszkiem do pieczenia, i dosypuję porcjami do miksowanej masy. Miksuję jeszcze chwilę. Następnie dodaję
skórkę kandyzowaną i mieszam łyżką.
Ciasto wlewam do formy silikonowej w kształcie babki.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 50 minut.
Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Następnie dekoruję polewą, kurczaczkami i posypuję zieloną posypką.
S*M*A*C*Z*N*E*G*O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)