wtorek, 2 kwietnia 2013

Babeczka pomarańczowa

Babki, babeczki, wszyscy lubią, na Wielkanoc obowiązkowo,ale i na co dzień do popołudniowej kawki lub herbatki:)

Zapraszam na babkę pomarańczową!!!





3 jajka 

25 dag mąki pszennej 

2 łyżki cukru 

130 ml soku pomarańczowego 

½ szklanki oleju 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

10 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej 

Polewa biała 

Kurczaczki piankowe 

Posypka zielona









Jajka miksuję z cukrem, aż powstanie puszysta masa.  Cały czas miksując wlewam sok, następnie olej.  Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, i dosypuję porcjami do miksowanej masy.  Miksuję jeszcze chwilę. Następnie dodaję skórkę kandyzowaną i mieszam łyżką.
Ciasto wlewam do formy silikonowej w kształcie babki. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 50 minut.
Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie dekoruję polewą, kurczaczkami i posypuję zieloną posypką. 



S*M*A*C*Z*N*E*G*O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...