Przepis powstał przez przypadek, ziemniaki z dnia poprzedniego, ilość za mała na kopytka, więc wylądowały w mięsie mielonym, i stały się częścią pysznych pulpetów:)
60 dag mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
30 dag ugotowanych ziemniaków
Warzywko do smaku
2 l bulionu drobiowego
Jogurt naturalny ( 150 ml)
mrożonka warzywna ( fasola szparagowa zielona, marchew,
kalafior, por, brukselka)
Ziemniaki ( u mnie z dnia poprzedniego) zgniotłam,
połączyłam w misce z mięsem mielonym, dodałam łyżeczkę warzywka i jedno jajko.
Całość wyrobiłam dokładnie rękami , tak
jak na kluski.
Bulion zagotowałam, z masy mięsnej formuję pulpeciki i wkładam na gotujący się
wywar, gotuję jakieś 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie kulki mięsne wyciągam, i odkładam przykryte.
Na wywar wrzucam mrożonkę ( około 600 g) i gotuje do
miękkości około 15 minut, dodaję jogurt naturalny, następnie rozdrabniam
blenderem na „krem”
Podaję z ugotowanymi wcześniej pulpecikami, z dodatkiem
zielonej pietruszki.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
super pomysł!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na smakowity obiad, chętnie zrobię u siebie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są przepyszne;)
OdpowiedzUsuńeee.. bajer;D podoba mi się takie połączenie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuń