środa, 10 kwietnia 2013

Pulpety mięsno ziemniaczane w zupie krem

Przepis powstał przez przypadek, ziemniaki z dnia poprzedniego, ilość za mała na kopytka, więc wylądowały w mięsie mielonym, i stały się częścią pysznych pulpetów:) 


60 dag mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
30 dag ugotowanych ziemniaków
Warzywko do smaku
2 l bulionu drobiowego
Jogurt naturalny ( 150 ml)
mrożonka warzywna ( fasola szparagowa zielona, marchew, kalafior, por, brukselka)






Ziemniaki ( u mnie z dnia poprzedniego) zgniotłam, połączyłam w misce z mięsem mielonym, dodałam łyżeczkę warzywka i jedno jajko. Całość wyrobiłam dokładnie rękami , tak  jak na kluski.
Bulion zagotowałam, z masy mięsnej  formuję pulpeciki i wkładam na gotujący się wywar, gotuję jakieś 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie  kulki mięsne wyciągam, i odkładam przykryte.
Na wywar wrzucam mrożonkę ( około 600 g) i gotuje do miękkości około 15 minut, dodaję jogurt naturalny, następnie rozdrabniam blenderem na „krem”
Podaję z ugotowanymi wcześniej pulpecikami, z dodatkiem zielonej pietruszki. 


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

5 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...