niedziela, 10 czerwca 2012

Łopatka z nutką kminku



Składniki:
około kg łopatki wieprzowej
2 łyżki planty, lub smalcu
2 łyżeczki kminku
2-3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
8-10 kulek pieprzu, może być kolorowy
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
Kucharek lub vegeta ( najlepsza własna, domowa)około łyżeczki ( wg smaku)
łyżka śmietany
2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Mięso myję i osuszam, kroję na 4-5 części. W rondlu rozgrzewam tłuszcz,  i obsmażam mięso z każdej strony, jak mięsko  puści sok dodaję przyprawy, listek, ziele, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki  i kminek. Mieszam cały czas aby się nie przypaliło. W między czasie gotuję wodę w czajniku, i zalewam goracą wodą mięso. Dodaję paprykę i vegetę . Duszę  około półtorej godziny ( zależy od mięsa) . Po tym czasie zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną. Podaję z ziemniakami i z zieloną fasolką szparagową.  Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...