Składniki:
około kg łopatki wieprzowej
2 łyżki planty, lub smalcu
2 łyżeczki kminku
2-3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
8-10 kulek pieprzu, może być kolorowy
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
Kucharek lub vegeta ( najlepsza własna, domowa)około
łyżeczki ( wg smaku)
łyżka śmietany
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Mięso myję i osuszam, kroję na 4-5 części. W rondlu
rozgrzewam tłuszcz, i obsmażam mięso z
każdej strony, jak mięsko puści sok
dodaję przyprawy, listek, ziele, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki i kminek. Mieszam cały czas aby się nie
przypaliło. W między czasie gotuję wodę w czajniku, i zalewam goracą wodą
mięso. Dodaję paprykę i vegetę . Duszę
około półtorej godziny ( zależy od mięsa) . Po tym czasie zagęszczam
mąką rozrobioną ze śmietaną. Podaję z ziemniakami i z zieloną fasolką
szparagową. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)