czwartek, 21 czerwca 2012

Złocisty kurczak z rożna


Lubię jak kurczak z rożna ma chrupiącą skórkę i jest dopieczony w środku!  

Aby kurczak z rożna nie był suchy należy na dno piekarnika wstawić brytfankę z wodą. Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 185 st. C , lepiej piec go dłużej i mieć pewność że nie będzie spieczony z wierzchu, a niedopieczony w środku. Ważne też jest aby natrzeć go przyprawami lub marynatą dzień wcześniej. Taki kurczak jest o wiele smaczniejszy! Przedstawiam mojego " złotego kurczaczka: :D




Składniki:

Kurczak 1 i ½ kg

Przyprawa złocista do kurczaka

Papryka czerwona w proszku

Czosnek granulowany




Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myję. Nacieram obficie przyprawami, w środku i na zewnątrz. Zużywam całą paczuszkę przyprawy złocistej, i po pełnej łyżce czosnku i papryki. Wkładam do miski, owijam folią spożywczą i wkładam na całą noc do lodówki. Na nastepny dzień nabijam kurczaka na rożen, na dno piekarnika wstawiam brytfankę z wodą. Parująca woda sprawi że kurczak nie będzie suchy. Piekę 90 minut w 185 st. C
Podaję na liściach sałaty, z powodzeniem można podać z frytkami, lub ziemniakami i dowolną surówką.


1 komentarz:

  1. Piękny brązowy hmmmm....
    oj oj poplułam się... przepis wykozystam na 100% dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...