Lubię jak kurczak z rożna ma chrupiącą skórkę i jest dopieczony w środku!
Aby kurczak z rożna nie był suchy należy na dno piekarnika wstawić brytfankę z wodą. Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 185 st. C , lepiej piec go dłużej i mieć pewność że nie będzie spieczony z wierzchu, a niedopieczony w środku. Ważne też jest aby natrzeć go przyprawami lub marynatą dzień wcześniej. Taki kurczak jest o wiele smaczniejszy! Przedstawiam mojego " złotego kurczaczka: :D
Składniki:
Kurczak 1 i ½ kg
Przyprawa złocista do kurczaka
Papryka czerwona w proszku
Czosnek granulowany
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myję. Nacieram obficie przyprawami, w środku i na zewnątrz. Zużywam całą paczuszkę przyprawy złocistej, i po pełnej łyżce czosnku i papryki. Wkładam do miski, owijam folią spożywczą i wkładam na całą noc do lodówki. Na nastepny dzień nabijam kurczaka na rożen, na dno piekarnika wstawiam brytfankę z wodą. Parująca woda sprawi że kurczak nie będzie suchy. Piekę 90 minut w 185 st. C
Podaję na liściach sałaty, z powodzeniem można podać z frytkami, lub ziemniakami i dowolną surówką.
Piękny brązowy hmmmm....
OdpowiedzUsuńoj oj poplułam się... przepis wykozystam na 100% dziękuję