sobota, 8 listopada 2014

Leczo z dynią - pyszne danie jednogarnkowe

Dynia zagościła u nas na stałe, to bardzo uniwersalne warzywo.
Zapraszam dziś na leczo w nowoczesnej odsłonie, z dodatkiem pysznej dyni hokkaido . 
Warto poeksperymentować, wyszło pyszne danie jednogarnkowe, smakowało wszystkim bez wyjątku . 






około kg obranej z pestek dyni Hokkaido 

2 papryki czerwone

2 papryki zielone

2 papryki białe

3 cebule

3 ząbki czosnku 

40 dag kiełbasy cienkiej drobiowej

słoiczek koncentratu Pudliszki 

Ziele angielskie 3 kulki 

2 iście laurowe 

Łyżka majeranku

Łyżka ziół prowansalskich 

Sól wg smaku 

Pół łyżki mieszanki z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)

Olej do podsmażania


  Kiełbasę kroję w pół plasterki i razem ze skrojoną cebulką i czosnkiem  podsmażam na oleju.  

Papryki i dynię myję, z papryk wycinam gniazda nasienne . Dynie kroję w  grubszą kostkę, paprykę w paski .  Dodaję do kiełbasy . Mieszam , przyprawiam, chwilkę duszę, następnie zalewam wrzątkiem, dodaję przecier pomidorowy  i gotuję do miękkości warzyw.  

Na koniec doprawiam do smaku.

Podaję ze świeżą bagietką z masłem. 








8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)