niedziela, 19 października 2014

Muffiny dyniowe z kremem bananowym - dyniowe babeczki



Po raz kolejny dynia hokkaido, moja ulubiona odmiana!!!! 

Tym razem muffiny lub babeczki z dynią,nadziane kremem czekoladowo bananowym, przypadną Wam do gustu. Spróbujcie bo warto:) 

Robi się szybciutko i tak samo znikają ;)



dyniowe babeczki



20 dag startej dyni hokkaido 

1 i ½ szklanki mąki pszennej 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

pół łyżeczki sody 

szczypta soli 

pełna łyżeczka przyprawy do piernika 

¾ szklanki oleju 

½ szklanki cukru 

3 jajka 

krem kakaowo bananowy do nadzienia 

cukier puder












Dyni hokkaido nie trzeba obierać, myję ją , wycinam nasiona i ścieram na grubszych oczkach.

Przygotowuję potrzebne składniki. W misce łączę jajka z cukrem i olejem, dodaję przesiane suche składniki , mieszam, na koniec dodaję dynię i łączę całość.

Do przygotowanych foremek nakładam po pełnej łyżeczce ciasta , następnie krem bananowy i reszta ciasta na wierzch.

Piekę jakieś 25 minut w 175 st.C

Ciasta wystarcza na 18 babeczek.










smacznego:)




Imieniny u cioci

7 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają! Jak ta jesień może pachnieć i smakować dzięki takim cudom.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uwielbiam dynię hokkaido! w wypiekach świetnie się sprawdza!

    OdpowiedzUsuń
  3. obieranie dyni to masakra :P
    a babeczki pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)