sobota, 18 października 2014

Kokosanki maślane - pyszne kokoski krok po kroku

Ciasteczka z białek i kokosu, tym razem z dodatkiem masła, zainspirował mnie przepis z bloga Alinki Lepszych nie jadłam, są przepyszne ,mają delikatny maślano kokosowy smak, cudownie pachną nie można się im oprzeć . 

Z tych proporcji wyszło mi 16 cudownych ciastek :) 



Polecam;)



Kokosanki maślane - pyszne kokoski 


5 dag masła
 ½ szklanki cukru
2 łyżki mleka
20 dag kokosu
2 białka + szczypta soli
2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru





Masło przekładam do rondelka i rozpuszczam razem z cukrem . Odstawiam , dodaje dwie łyżki mleka i wsypuję kokos, całość mieszam.  Osobno ubijam białka ze szczyptą soli , na sztywno, na koniec dosypuję 2 łyżeczki  budyniu, miksuję chwilkę na najniższych obrotach.  Łączę z wystudzonym kokosem.
Na blaszkę wykładam papier do pieczenia, smaruję lekko masłem, ciasto nakładam łyżką  , formując ciasteczka. Piekłam  15 minut w 175 st C
Z tej porcji upiekłam 16 ciastek . 






Imieniny u cioci

6 komentarzy:

  1. Fajne Ci wyszły te kokosanki, cieszę się że skorzystałaś z przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak Madziu są idealne, mam bardzo podobny przepis i zawsze sama najwięcej zjadam, aż mi wstyd :( :)))

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)