wtorek, 10 czerwca 2014

Golonki pieczone w kiszonej kapuście

Golonki to przysmak każdego prawie faceta:) 
Przynajmniej moi panowie je bardzo lubią. 
Tym razem zrobiłam ciut odchudzone, bez skóry, zapiekane na kiszonej kapuście.

Golonki pieczone w kiszonej kapuście



3 golonki bez kości i bez skóry ( wielkości  pięści)
około kg kiszonej kapusty ( swojska najlepsza)
5 szalotek
6 ząbków czosnku
50 ml oleju
Do marynaty:
olej  50 ml
mielone suszone pomidory wg gustu (u mnie  pełna łyżka)
 papryka czerwona słodka
sól
majeranek
tymianek
pieprz Cayenne  -szczypta
bazylia
cząber
kolendra
pieprz ziołowy
estragon
oregano
ilość wg własnych upodobań 









Golonki pieczone w kiszonej kapuście



 Golonki myję, przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami , dodaję olej i mieszam aby przyprawy dokładnie pokryły mięso. Tak zamarynowane odkładam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.


Do naczynia żaroodpornego wlewam 50 ml oleju. Kapust e kroję i wykładam na olej. Obieram czosnek i szalotki. Kroję w plasterki i rozkładam na kapuście.

Zamarynowane mięso obsmażam  i  układam na kapuście, do tłuszczu ze smażenia dolewam gorącej wody, (tyle aby wypłukać patelnię ), płyn wlewam  do kapusty .

Naczynie zakrywam i wkładam do nagrzanego do  200 st. C piekarnika. Zapiekam 80 minut ,  po czym naczynie odkrywam i zostawiam danie jeszcze na  15-20 minut  bez przykrycia.

Kapustę z golonkami podaję z ziemniakami. 


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*



14 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)