niedziela, 8 czerwca 2014

Szybkie ciasto maślankowe z truskawkami

Jest to jedno z najłatwiejszych ciast z owocami, nie jest potrzebny mikser, mieszamy wszystkie składniki łyżką . 
Proste, szybkie i najważniejsze że smaczne;) 
Sezon truskawkowy krótki, więc dzisiaj z truskawkami, 
zamiast kruszonki polewa z białej czekolady :) 
Zapraszam :)




250 ml maślanki
½ szklanki cukru ( 125 ml)
2 i ½ szklanki mąki ( 625 ml)
3 duże jajka
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju ( u mnie rzepakowy)
dowolny olejek /aromat ( u mnie waniliowy)
truskawki  ( około 20 sztuk)
tabliczka białej czekolady ( 100 g)








Przygotowuję miskę lub pojemnik ( około 2 l ) w którym będę mieszać ciasto .


Truskawki myję, odcinam szypułki , odstawiam aby odciekły, następnie przekrawam na połówki.


Wlewam najpierw maślankę i olej , wbijam jajka i dodaję olejek zapachowy . Następnie przesiewam mąkę i proszek do pieczenia ,


oraz dodaję cukier. Wszystko mieszam łyżką , masa jest dość gęsta.

Foremkę (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia , wykładam ciasto, na wierzchu układam połówki truskawek ( cięciem do góry). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekę około 50 minut ( czas i temp. zależy od piekarnika)


Po upieczeniu wykładam połamaną w kosteczki białą czekoladę, jak się roztopi wystarczy rozsmarować.






*S*M*A*C*Z*N*E*G*O* 



Milion smaków truskawekLato w pełni!

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) szybko I na temat. Magda jestes mistrzynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie, ale do mistrzyni to mi daleko:) Ja tylko tak sobie pichcę :D

      Usuń
  2. I takie ciasta najbardziej lubię... proste i pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten pomył z białą czekoladą prześwietny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, gdzieś kiedyś podpatrzyłam, sprawdza się doskonale :)

      Usuń
  4. świetne ciacho :) a patent z czekoladą do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Patent gdzieś podpatrzony w necie;)

      Usuń
  5. A czy można zastąpić zwykłą mąkę, mąka kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maleńka, przypuszczam ze można, spróbuj i podziel się opinią :)

      Usuń
  6. Świetny , szybki i to najważniejsze .

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto, mam podobny przepis i często je piekę z różnymi owocami tylko na górę dodaję kruszonkę :) Pozdrawiam www.myniaprzygarach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć różnych owoców:)

      Usuń
  8. Uwielbiam to ciasto, mam podobny przepis i często piekę je z różnymi owocami, tylko na górę dodaję kruszonkę :) Pozdrawiam www.myniaprzygarach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się piecze z rozmrożonymi śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie przepisy, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cały weekend czekałam żeby zrobić to ciasto, dziś rano poleciałam po truskawki i właśnie wyjęłam z pieca :) PYSZNEEEEE!!!! Rozpuściłam 1 tabliczkę białej czekolady i polecam kupić piękne duże truskawki, zeby się nie popaliły w piekarniku :) Polecam! Ląduje w przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto przepyszne, już 2 raz piekłam i wyszło idealne! Mięciutkie, puszyste, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)