środa, 30 kwietnia 2014

Udka kurczaka w cebuli

Aromatyczne i przepyszne udka z kurczaka, pieczone w cebuli. Można tak przygotować inne mięso, można też do pieczenia dodać ziemniaki.





3 udka z kurczaka ( u mnie dodatkowo pasek żeberka)

3 duże cebule

papryka słodka 

papryka ostra lub chilli

czosnek w granulkach

suszona natka pietruszki

rozmaryn

pieprz mielony

oregano

majeranek

estragon

tymianek

sól morska ziołowa

pomidory suszone 

łyżka sosu sojowego

lub 3- 4 łyżki ulubionej przyprawy do mięs




Udka myję i nacieram przyprawami, ilość wg własnych upodobań .

 Można posypywać mięso od razu, lub zrobić sobie mieszankę w miseczce, albo użyć gotowej przyprawy.

Cebule obieram i kroję na mniejsze kawałki .

 W naczyniu żaroodpornym wykładam część cebuli, następnie udka i reszta cebuli. 

Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika.  

Piekę  około 90 minut w 190 st. C

Podałam z zieloną sałatą na kwaśno.


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*




6 komentarzy:

  1. o moja mama robi podobne - bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie udka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też, kombinuję z przyprawami aby się nie znudziło :)

      Usuń
  3. Pyszne udka, a ta cebulka mmm :) Zjedzone ze smakiem. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)