Dorsz w pysznym sosie z sera topionego i koperku. Można wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut, ja podgrzewałam chwilkę na patelni.
filet z dorsza ( 40-50 dag)
sól morska
pieprz cytrynowy od Skworcu
skrobia kukurydziana do oprószenia ryb + łyżka do sosu
masło klarowane Mlekowita do smażenia
serek topiony (10 dag) u mnie Ementaler
200 ml bulionu warzywnego
300 ml chudego mleka
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz biały mielony
Imbir
Łyżka sosu Worcester
2 łyżki gęstej śmietany
Następnie wykładam osobno , na pozostałym tłuszczu robię sos, wlewam mleko , podgrzewam, dodaję serek topiony, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję koperek i przyprawy ( sos Worcester, imbir, pieprz biały i sól) Dolewam bulion, gotuję parę minut cały czas mieszając, na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną . Jeśli sos jest za gęsty można dolać bulionu.
Do gorącego sosu wkładam dorsza, można wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut, ja podgrzewałam chwilkę na patelni.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, dziękuję :)
UsuńDawno nie jadłam żadnej ryby, dobry pomysł, koperkowy sos i ryba idealnie do siebie pasują.
OdpowiedzUsuńDziękuję, rybkę polecam, jest pyszna :)
Usuńpyszny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam cieplutko :)
UsuńDorsz jest bardzo fajny, ciekawie podany :)
OdpowiedzUsuń