niedziela, 9 marca 2014

Dorsz w sosie serowo koperkowym

Dorsz w pysznym sosie z sera topionego i koperku. Można wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut, ja podgrzewałam chwilkę na patelni.




filet z dorsza ( 40-50 dag)

sól morska

pieprz cytrynowy od Skworcu

skrobia kukurydziana do oprószenia ryb + łyżka do sosu 

masło klarowane Mlekowita do smażenia 

serek topiony (10 dag) u mnie Ementaler

200 ml bulionu warzywnego

300 ml chudego mleka 

2 łyżki posiekanego koperku 

pieprz biały mielony

Imbir  

Łyżka sosu Worcester 

2 łyżki gęstej śmietany





Rybę myję i osuszam, dzielę na kawałki, odcinam skórę, posypuję pieprzem cytrynowym i solą z każdej strony. Obtaczam w skrobi i obsmażam na maśle .

Następnie wykładam osobno , na pozostałym tłuszczu robię sos, wlewam mleko , podgrzewam, dodaję serek topiony, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję koperek i przyprawy ( sos Worcester, imbir, pieprz biały i sól) Dolewam bulion, gotuję parę minut cały czas mieszając, na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną .  Jeśli sos jest za gęsty można dolać bulionu. 

 Do gorącego sosu wkładam dorsza, można wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut, ja podgrzewałam chwilkę na patelni.



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

7 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam żadnej ryby, dobry pomysł, koperkowy sos i ryba idealnie do siebie pasują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rybkę polecam, jest pyszna :)

      Usuń
  2. Dorsz jest bardzo fajny, ciekawie podany :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)