piątek, 7 lutego 2014

Pizza z szynką i tuńczykiem


Pizza na razowym spodzie, pyszna i aromatyczna. Połączenie szynki i tuńczyka wyśmienite. Polecam z sosem czosnkowym i ketchupem.


Ciasto drożdżowe:

5 dag drożdży
330 ml ciepłej  wody
40 dag mąki pszennej razowej
10 dag mąki pszennej  450
110 ml oleju z pestek winogron
łyżka soli
½ łyżeczki cukru
Łyżka ziół dalmatyńskich
Łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią Kamis

Sos:
300 ml gęstego przecieru pomidorowego

Dodatki:
duża cebula
25 dag mozzarelli tartej
35 dag tartej goudy
25 dag szynki drobiowej ( może być inna)
puszka tuńczyka






Ciasto:
Drożdże rozpuszczam w wodzie, przelewam do miski z mąkami, dodaję resztę składników i zagniatam elastyczne ciasto.
Ciasto dzielę na połowę, wykładam na dwie blaszki , każda 30x36 

Sos:
Przecier mieszam z przyprawą, wykładam na obydwa placki, rozkładam część tartego sera gouda, rozkładam plasterki cebuli . 

Tuńczyka odcedzam i rozkładam na cebuli razem z pokrojoną szynką. Wierz posypuję mozzarellą i resztą goudy.
Gotowe pizze wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę z termo obiegiem około 25 minut , w 170 st. C
Jako dodatek polecam sos czosnkowy i pikantny ketchup.




6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)