wtorek, 19 marca 2013

Kluski z wątróbki na rosole

Smaczny dodatek do rosołu, kiedy znudzi się makaron, ryż , czy lane kluski, albo zostanie rosół z niedzieli, można zrobić kluski wątrobiane, to syte i pyszne danie. U nas to tradycyjne danie, przekazywane z pokolenia na pokolenie;) Dla wielbicieli wątróbki rarytas:) 


                                                                            2 l rosołu 


70 dag wątroby wołowej 



1 cebula 



1 jajko 



2 – 3 ząbki czosnku 



pieprz mielony ( około łyżeczki) 



ziarenka smaku lub sól ( wg smaku ) 



2 łyżki grysiku 



2 łyżki skrobi kukurydzianej 



mąka pszenna 2-3 łyżki ( zależy od konsystencji ciasta)







Wątrobę myję, dzielę na mniejsze kawałki i mielę razem z obranymi ząbkami czosnku. Obraną cebulę dzielę na 4, i także mielę razem z wątróbką. Do zmielonej masy wbijam jajko, dodaję grysik, skrobię i przyprawy. Mieszam dokładnie, następnie dosypuję mąkę pszenną, najpierw 2 łyżki, mieszam i jeśli ciasto jest rzadkie dosypuję jeszcze łyżkę. 

Na gotujący się rosół wykładam łyżką porcje masy wątróbkowej, jeśli rosół przestaje wrzeć czekam aż się ponownie zagotuje( musi wrzeć aby nakładać następne porcje) Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.

Gotowe wykładam na talerz i podaję. Smacznego:)




1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...