piątek, 23 stycznia 2015

Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami a'la szuba

Rewelacyjna sałatka, "śledzie pod pierzynką " smakowała wszystkim bez wyjątku , znalazłam ją na blogu Joli .

Zapisze się na stałe do naszego świątecznego i imprezowego menu :)  

Jako dodatek proponuję chleb drwalski  (KLIK) 

Polecam ,jest naprawdę pyszna;)




























6 filetów śledziowych marynowanych ( podwójne)

2 pęczki szczypiorku lub zielonej cebulki

5 małych ugotowanych ziemniaków 

buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram)

6 jajek ugotowanych na twardo

8-9 łyżek majonezu ( u mnie Babuni)

Pieprz świeżo mielony

Posiekana natka pietruszki 





Śledzie obieram ze skóry i kroje na mniejsze kawałki.  Szczypiorek przepłukuję i osuszam, następnie drobniutko siekam.  Ziemniaki studzę i ścieram na tarce o grubszych oczkach, można pokroić w maleńką kosteczkę. Buraczki odcedzam z zalewy. Jajka studzę , obieram i trę na grubszych oczkach tarki. 








Składniki na sałatkę układam warstwami w przeźroczystej misce.
*śledzie
*2 łyżki majonezu –rozsmarować  i oprószyć pieprzem
*posiekany szczypiorek
*ziemniaki  oprószone pieprzem
*majonez
*buraczki
*majonez
*starte jajka oprószone pieprzem
* wierzch posypać natką
Sałatkę schłodzić i podawać.





** źródło Przepisy Joli z własnymi modyfikacjami

3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)