niedziela, 18 stycznia 2015

Królewicz najlepszy

Chyba nie ma osoby która nie jadła tego ciasta.

 U nas jest obowiązkowo na święta, ale bez okazji też się nim raczymy :)

 Mięciutkie blaty miodowe, wspaniała masa i w środku biszkopt. 

Ciasto nie musi "leżakować " aby zmiękło, gorąca masa sprawia że szybciutko jest taki jaki ma być :)

Poezja, po prostu rozpływa się w ustach :) 

Królewicz najlepszy


Ciasto miodowe:
30 dag mąki
15 dag miękkiej margaryny
2 łyżki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
10 dag cukru
2 łyżeczki kwaśnej śmietany

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
 3 szklanki  tłustego mleka
5 dag  masła
¾  szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
 2 całe jaja

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
4 łyżki cukru
5 dag margaryny (Kasia)





Składniki na ciasto miodowe łączę i zagniatam , dzielę na pół  i piekę dwa ciasta , blaszka 34 x 25 , temp. 180 st. C 20 minut.  Upieczone blaty odstawiam do wystudzenia.


Biszkopta piekę w takiej samej blaszce, można upiec z własnego przepisu lub  ze składników podanych przeze mnie. 

Białka  ubijam ze szczyptą soli, dodaję  po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku , na koniec przesiewam mąki i mieszam z masą jajeczną.  Piekę około 30 minut w 180 st. C Odstawiam do wystudzenia.

Masa:
Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem i masłem .  Jajka mieszam dokładnie  w pozostałej szklance mleka , wsypuję budynie i  mieszam  dokładnie aby nie było grudek, mieszankę  wlewam na gotujące się mleko z masłem i gotuję  gęsty budyń.
Gorącą masą przekładam wystudzone blaty, połowę wylewam na blat miodowy, przykrywam biszkoptem, lekko dociskam, wykładam drugą  połowę masy i nakładam blat miodowy. 

Polewa:
Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Gotowa polewa smaruje wierzch ciasta. Dekoruje kolorowymi posypkami. 
Ciasto szybko mięknie, za sprawą gorącej masy.  













2 komentarze:

  1. Ciasta w takiej konfiguracji nigdy nie jadłam:P Ciasto miodowe piekę jak robię krówkę i 2 blaty przekładam bitą śmietaną i całość polewam masą kajmakową + orzechy, ale zamiast margaryny używam masło. Twoje wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez ciekawe połączenie;) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...