środa, 28 stycznia 2015

Flaczki z kurczaka 2

Kolejna wersja pysznych flaczków z kurczaka  

Pożywne i rozgrzewające danie. 

Polecam, koniecznie spróbujcie;)  



Flaczki z kurczaka 2

2 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 
4 skrzydełka z kurczaka z wolnego wybiegu
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
natka, lubczyk
3 – 4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 kulki  ziela angielskiego
8-10 ziarenek pieprzu
pieprz mielony wg smaku
sól morska do smaku
2 łyżki majeranku
szczypta chilli
 łyżka  papryki słodkiej
łyżka mąki
łyżka masła




Umyte mięso zalewam w garnku wodą ( 2,5 – 3 l)

Po zagotowaniu dodaję warzywa, plasterki czosnku, sól i pieprz.  

Gotuję do miękkości .

Pod koniec dodaję listki lubczyku i natkę.


 Po tym czasie mięso i warzywa wyciągam, jak przestygną  kroję w kosteczkę, mięso obieram i dzielę na  małe kawałki 
(paseczki)  Dodaję do wywaru. 

Wsypuję majeranek, papryki  i doprawiam solą i pieprzem.




Na koniec robię zasmażkę z mąki i masła. Podaję ze świeżym pieczywem.
Pyszne, rozgrzewające danie, takie oszukane flaczki. 

Smakują wybornie, można je zrobić  na po niedzielnym rosole. 
















10 komentarzy:

  1. flaczki uwielbiam i robiłam już wiele przepisów nie tylko z flaków:)
    Z kurczaka są pyszną alternatywą dla tych co nie lubią podrobów

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię tradycyjnych flaczków, ale takie to z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo wszystko wolę flaczki Zbysia...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaje jeszcze Do tego zoladki z kurczaka, Sa pycha ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł,wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)