Kruche, waniliowe ciasteczka, dzieci je uwielbiają. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem i przełożyć dowolnym nadzieniem.
45 dag + 15 dag mąki pszennej
łyżka drobnego cukru
2 pełne łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Płaska łyżeczka proszku dopieczenia
25 dag miękkiego masła lub margaryny ( masło najlepsze)
2 duże jajka
Coś do przełożenia ciastek, u mnie powidła
Ułatwiając sobie pracę, zamiast od razu zagniatać ciasto, najpierw utarłam masło z cukrem i cukrem waniliowym, za pomocą robota. Następnie dodawałam jajka i dosypywałam partiami przesianą mąkę ( około 45 dag) i proszek do pieczenia. Wymieszane ładnie ciasto przełożyłam na stolnicę, i podsypując mąką wyrobiłam gładkie i mięciutkie ciasto.
Następnie wałkowałam po kawałku i wycinałam ciasteczka, te które mają być przekładane masą lub powidłami cieniej. Kształty dowolne, wg gustu :)
Ciasteczka piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, około 14 minut ( do lekkiego zrumienienia.
Po ostudzeniu ciasteczka posypuję cukrem pudrem ,te które przeznaczone są do przełożenia, przekładam powidłami.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
super ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńświetne wyglądają, zjadłabym kilka:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
Usuńoj nie tylko dzieci je uwielbiają, dorośli też za nimi przepadają, pyszne :-)
OdpowiedzUsuńwyśmienite takie ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, duże dzieci też :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka to jest to! mniam mniam!
OdpowiedzUsuńO niebo lepsze od kupnych :)
UsuńPiękne ciasteczka, świetne do herbaty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakują nawet z ciepłym mlekiem :)
UsuńWyśmienite są takie domowe :)
OdpowiedzUsuńŚliczne! Takie urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńDziękuj,ę :)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka. Idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam w wolnej chwili do mnie
Odwiedzę, również pozdrawiam :)
Usuń