Wspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa
idealnie tutaj pasuje.
Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek. Kto nie próbował niech to szybko nadrabia.
Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D
Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;)
Biszkopt :
4 jajka (L)
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Nasączenie:
120 ml wody
Łyżka soku z limonki
2 łyżeczki cukru
Krem:
500 ml mleka
Budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa)
5 -6 łyżek cukru pudru
Wierzch :
Około 50 dag truskawek
2 galaretki jabłko-mięta
750 ml wrzątku
Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na
sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym
żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera.
Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do
masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką.
Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję
tłuszczem i oprószam bułką tartą.
Piekę około 30 minut
w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Teraz masa, 350 ml
mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam
mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Odstawiam aby dobrze ostygł.
Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki
rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia i lekkiego
stężenia.
Zimny biszkopt wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do
pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam
go lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki.
Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po
łyżce gęstego, zimnego budyniu, miksuję
całość. Gotową masę wykładam na biszkopta.
Wciskam/ układam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką. Ciacho
wstawiam do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i listkiem mięty.
SMACZNEGO !
Ciasto jest rewelacyjne!!! Przepyszne i do tego pięknie się prezentuje :-) Polecam!
OdpowiedzUsuńMusimy zrobić powtórkę Córcia ;)
UsuńRewelacyjnie wygląda! Bardzoo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńAle cudnie wygląda - te kolory razem wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMadziu przepis świetny!
OdpowiedzUsuńco prawda nie mam tej galaretki, ale truskawkowa też chyba może być?
miłego dnia, pozdrawiam:)
Jasne Reniu, będzie tylko innym wygląd i smak nieco odmienny :)
UsuńJaki świetny przepis! Super pomysł na letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuńPolecam Madziu, pyszotka :)
UsuńBoski biszkopt :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzym mogę zastąpić skrobie kukurydziana? Pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńMąką ziemniaczaną lub budyniem :)
UsuńTak właśnie zrobiłam tzn zastąpiłem mąka ziemniaczana i wyszedł wspaniały! Zreszta całe ciasto pyszne juz praktycznie go nie ma!
UsuńCieszę sie niezmiernie :) Pozdrawiam :)
UsuńWyglada super,moze na Wielkanoc zrobie??, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńZachęcam :)
UsuńCzy mozna dodac mrozone owoce?
OdpowiedzUsuńRaczej nie :)
Usuń