Pożywna, aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z cukinii. Zmiksowane warzywa smakują świetnie i doskonale sycą.
Dodatkowo, jest to super pomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;)
Zupę można podać z grzankami
lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej
2 młode cukinie
2 marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
2 -3 cebule
3-4 ząbki czosnku
4-5 młodych ziemniaków
30 dag zielonych szparagów
masło klarowane
przyprawy, ilość wg gustu:
pieprz bałkański
zioła prowansalskie
pieprz cytrynowy
imbir
papryka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem angielskim
łyżka posiekanego koperku
3-4 gałązki świeżego oregano
sól
Wszystkie warzywa myję, obieram ( oprócz szparagów) i kroję
na małe kawałki. Ze szparagów odłamuję twarde łodyżki.
W garnku rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam
cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam
ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię.
Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę
chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja
nalewam ciut ponad warzywa.
Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się
zmiksować. Dodaję łyżkę śmietany i
miksuję na krem.
Na koniec dodaję
posiekany drobniutko koperek.
SMACZNEGO!!!
apetycznie wygląda ten kremik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, była pyszna :)
UsuńIle wspaniałych składników :D Musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i to jak :)
Usuń