Pyszny, aromatyczny dżem/konfitura, z truskawek i rabarbaru z miętą.
Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:)
Uwielbiany nie tylko przez dzieci;)
1,60 kg truskawek
0,40 kg rabarbaru
2-3 gałązki mięty ogrodowej
0,70 kg cukru
1-2 łyżki soku z limonki
żelfix z pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania)
Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku.
Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować)
Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut.
Po tym czasie wsypuję żelfix i dokładnie mieszam, dodaję cukier, mieszam ponownie, na koniec dodaję związaną miętę. Gotuję jakieś 4-5 minut.
Z garnka wyciągam miętę, zbieram powstałą pianę a dżem przekładam do wyparzonych słoiczków.
Zakręcam od razu, układam na wieczkach i tak zostawiam aby całkiem wystygły.
w tym roku nie robię, ale mam jeszcze kilka podobnych w swojej spiżarni i takie połączenie jest pyszne!!
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli, pozdrawiam
ps.
Madziu link przekierowujący na słoiczki nie działa:)
Miłej niedzieli Reniu:)
UsuńDziękuję za info :*
Robiłam dżemik truskawka rabarbar ale bez mięty, muszę spróbować dodać następnym razem :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Aniu, u mnie to był "spontan" wyszło super ;)
UsuńŚwietny pomysł, ja robię same truskawki z mięta, ale rabarbar też by był dobry do tego połączenia :)
OdpowiedzUsuńFajny smak, polecam :)
UsuńNie byłam przekonana do smaku mięty w dżemie.. Ale po skosztowaniu powiem że smak mnie zaskoczył i mogę szczerze polecic dorosłym i dzieciom, mąż zajadał i córka też zasmakowała :-) polecam!
OdpowiedzUsuń