Dzisiaj zapraszam na bigos z młodej kapusty, sezon trwa więc korzystajmy:)
Bigos ugotowany na wędzonce, doprawiony między innymi suszonymi pomidorami i pieprzem cytrynowym:)
Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :)
Podaję z pieczywem lub ziemniakami.
Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice
1 główka młodej kapusty
50 dag wędzonych żeberek lub schabu
puszka pomidorów z
czosnkiem ( 400 g)
40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
2-3 listki laurowe
parę kulek ziela angielskiego
sól wg smaku
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
ewentualnie domowa wegeta
do smaku
Wędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki
czosnku, listki laurowe i ziele
angielskie, gotuję do miękkości.
Po
ugotowaniu, mięso wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i kroję na małe kawałeczki.
W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru
poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i
gotuję. Dodaję mięso.
Pokrojoną w kostkę kiełbasę przesmażam na oleju z cebulą. Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam
całość do smaku i gotuję jeszcze chwilę.
SMACZNEGO!
Właśnie zabieram się za taki bigosik od kilku dni i wciąż brakuje czasu....
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki bigos, jest znacznie delikatniejszy i dlatego tak dobrze pasuje na obiad w lato, takie jak mamy teraz - pochmurne i deszczowe.
OdpowiedzUsuń