Dzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych.
Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale.
Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.
Wyśmienite danie, polecam:)
Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice
50 dag mięsa z szynki
pieprz czarny mielony
czosnek
40 dag pieczarek
masło
cebula
pieprz cytrynowy
sól
1 jajko
2 łyżki otrąb lub bułki tartej
6 plasterków sera żółtego
główka młodej kapusty
łyżka masła
2 łyżki koperku
sól
pieprz cytrynowy
2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu
Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem.
Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.
Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną.
Na mięsku układam paski sera żółtego.
Piekę około 30 minut w 180 st C.
W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją i szatkuję, odkrawam głąba.
Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę
chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty.
Dodaję
pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam
skrobią wymieszaną w jogurcie.
Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w
towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;)
pyszny domowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńOj tak, dziekuje :)
Usuńciekawe podanie i ciekawa forma dania :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe muffinki, super pomysł na impreze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuń