Awokado doskonale nadaje się na pasty, zawiera zdrowy tłuszcz, jest on tak samo przyswajalny jak masło. Jest polecane między innymi dla osób z miażdżycą, stłuszczeniem wątroby, nadciśnieniem...
Poza tłuszczami jednonienasyconymi, zawiera witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, K i H, kwas pantotenowy, oraz : wapń, potas i fosfor.
To tak pokrótce o właściwościach :)
Dojrzałe awokado jest mięciutkie, aby nie ściemniało skrapiam go sokiem z cytryny.
Można zrobić pastę z całych jajek i smarować nią kanapki. Ja nadziałam nią połówki jajek:)
Pasta jest bardzo smaczna, robi się ją szybko i przyjemnie.
2 awokado
10 jajek
sok z połowy cytryny
1 pęczek szczypiorku
Sól, pieprz czosnkowy , czosnek granulki
1-2 łyżki majonezu
Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Przecinam na połówki, wyciągam delikatnie żółtka.
Awokado obieram, wyciągam pestkę i rozgniatam w misce, za pomocą ugniatacza do ziemniaków ( można widelcem). Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam.
Dodaję żółtka, które rozdrabniam łyżką, wsypuję posiekany szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem czosnkowym i czosnkiem w granulkach. Wszystko mieszam z majonezem.
Użyłam łagodnego
Gotową pastą wypełniam połówki białek.
SMACZNEGO !!!
Bardzo smakowity pomysł. Muszę w końcu wypróbować jakąś pastę z awokado :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z awokado. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie ;)
UsuńUwielbiam pastę z awokado ;) Na pewno się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPastę z awokado bardzo lubię! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszna pasta, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń