W takie dni jak dzisiaj, warto rozgrzać się smaczną i pożywną zupą z dużą ilością mięska.
Można ją podać z grzankami lub ziemniakami.
Doskonale rozgrzewa zimową porą.
Pachnąca czosnkiem i majerankiem, po prostu pyszna;)
|
Grochówka na żeberkach
60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone
50 dag groszku żółtego
łupanego
2 łyżki suszonej włoszczyzny
3 duże ząbki czosnku
2 Listki laurowe
3 ziela angielskie
pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
pełna łyżka majeranku
estragon wg smaku
łyżeczka prażonej
cebulki
sol i pieprz mielony do smaku
ewentualnie przyprawa w płynie
Najpierw nastawiam wodę i gotuję żeberka, dodaję
włoszczyznę, plasterki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, gotuje
jakieś 30 -40 minut, mięso musi dać się
obierać, na wpół miękkie, wtedy żeberka wykładam, obieram i kroję na mniejsze
kawałki.
Do wywaru dodaję przepłukany
groszek, resztę przypraw, cebulkę i
żeberka.
Gotuję do miękkości groszku i mięsa. Na koniec doprawiam pieprzem i
solą.
Jak ktoś lubi to przyprawą w
płynie.
życzę smacznego:)
|
smakowicie wygląda, aż nabrałam ochoty na grochówke
OdpowiedzUsuńdziękuję Izunia;)
Usuńoj dawno nie miałam, a że chyba mam wszystko w domu to chyba sie skuszę:)
OdpowiedzUsuńsmacznego Reniu, fotka mile widziana :)
Usuń