Lekkie ciasto z owocami, mega łatwe , ma jedną wadę.........za szybko znika , jeszcze dobrze nie ostygnie a już nie ma połowy...
Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem .
Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;)
Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :)
|
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami
80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki)
6 dużych jajek
10 łyżek mąki pszennej
1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru)
½ szklanki cukru
12 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem.
Ciasto- Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko . Masę wylewam na owoce.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C.
Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiam do wystudzenia. Na zimny można wylać galaretkę, ja oprószyłam tym razem pudrem.
|
Pyszne do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńTeż od jakiegoś czasu mam ochotę wypróbować to odwrócone ciasto, najbardziej mnie kusi ananasowe i gruszkowe
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wygląda przepysznie to ciasto :)
OdpowiedzUsuń